Medicii de familie din județul Neamț se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C

„Medicii de familie constituie baza proiectului LIVE(RO)-2 EST. Îi invităm să vină alături de noi în acest demers prin care ne propunem să aducem serviciile de testare mai aproape de pacienți.” declară doamna prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO)2-EST. Procedura de afiliere în proiect a cabinetelor de medicină de familie este deschisă până pe 10 ianuarie 2023 și este disponibilă pe site-urile https://arasnet.ro/anunturi-de-afiliere/ și https://livero2-est.umfiasi.ro/afiliere.html

În cadrul proiectului LIVE(RO)2 – EST, testarea pentru hepatitele virale B/D și C a devenit accesibilă, putând fi efectuată gratuit, cu teste rapide care asigură rezultatele imediat, în cabinetele medicilor de familie afiliați proiectului. Până acum, în cele 8 județe din estul României în care s-au desfășurat activitățile proiectului (Bacău, Botoșani, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava și Tulcea), peste 100.000 de persoane au participat deja la screening. Majoritatea celor care au primit rezultate pozitive au fost însoțiți către servicii medicale de specialitate pentru stabilirea stadiului afecțiunii și inițierea tratamentelor.

În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele. Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.

Din ianuarie 2023, medicii de familie din județele Brăila, Neamț, Vaslui și Vrancea se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C, prin afilierea la proiectul LIVE(RO)2 – EST. Cabinetele de medicină de familie din județul Neamț, care sunt în contract cu CNAS, sunt invitate să se afilieze campaniei până în data de 10 ianuarie 2023, pentru activitatea de screening. Toate informațiile necesare în vederea afilierii se găsesc pe pagina https://arasnet.ro/2022/11/08/afiliere/ sau https://livero2-est.umfiasi.ro/afiliere.html

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul/reședința în județul Neamț, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității.

Pentru mai multe informații: 0751 120 592, email: [email protected]

Proiectul LIVE(RO)2 – EST, program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare spre tratament ale pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, Apel de proiecte: POCU/ 755/4/9, și se desfășoară în perioada 11 august 2020-29 decembrie 2023, fiind implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate