Membri importanţi din conducerea „Academiei Infractorilor” au fost achitați

Adrian Marin Botez, zis Țâță

Mai multi membri importanţi din celebra „Academie a Infractorilor” au scăpat de pedepse prin prescrierea faptelor. Din câte cunoaștem din dosare, faptele fuseseră bine documentate de procurori şi o parte dintre ele chiar recunoscute de cei vinovați, doar că procesele s-au lungit până ce faptele s-au prescris şi „gradaţii” din Academia Infractorilor au fost achitaţi.

Pe scurt, inculpații nu mai sunt obligați să plătească daune morale, iar instanța, invocând aplicarea Deciziei nr.297/2018 și a Deciziei nr. 358/2022 ale Curții Constituționale așa cum au fost interpretate prin Decizia nr.67/25.10.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, adică prescripția, a încetat procesul penal îndreptat împotriva mai multor membri ai Academiei Infractorilor pentru fapte precum favorizarea făptuitorului, constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate, tâlhărie, tăinuire etc.

Astfel, Curtea de Apel București a modificat sentinţa penală din 2021 a Tribunalului București pronunţată în dosarul nr. 30843/3/2016.

Sentința definitivă poate fi citită integral AICI.

„Academia infractorilor români” este numele dat unei grupări de hoți foarte bine antrenați care în perioada 2013-2015 ar fi furat bijuterii și ceasuri de lux, din magazine din Europa. Liderul rețelei, Adrian Marin Botez, zis „Țâță”, a fost prins în 2015. Acesta execută o condamnare în dosarul „Bariera” pentru că a încercat să îl omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu, dar își ispășește pedeapsa și pentru faptele comise în cadrul Academiei.

Gruparea coordonată de Adrian Botez era organizată în baza unor reguli stricte, iar membri erau recrutați din Neamț și antrenați prin proceduri complexe pentru a executa jafuri „ca în filme” din magazine de lux în mai multe țări din Europa.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate