Mii de posturi vacante, deblocate în sectorul de sănătate și asistență socială
Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Tot astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, s-a aprobat al doilea memorandum privind aprobarea unei sesiuni de organizare a unor concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate și asistență socială din cadrul instituțiilor publice locale care au depus cereri eligibile neaprobate în anul 2023.
Astfel, se deblochează angajările pentru 3.048 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății, pentru asigurarea urgențelor medicale, cât și a celorlalte servicii medicale în concordanță cu structurile organizatorice aprobate, astfel: 1.055 de posturi de medic, 928 de asistenți medicali, 700 de posturi pentru personal de specialitate medico-sanitar și personal auxiliar-sanitar, precum și 365 de posturi în cadrul serviciilor de ambulanță.
Ca urmare a solicitărilor depuse către Ministerul Dezvoltării de instituțiile publice din toate cele 41 de județe și municipiul București, se aprobă organizarea examenelor sau a concursurilor în vederea ocupării a 4.555 de posturi vacante sau temporar vacante.
Toate posturile de medic care au fost solicitate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către Ministerul Dezvoltării, au fost aprobate.
Au fost adoptate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitale din subordinea ministerului, respectiv, unul propus de Ministerul Dezvoltării pentru spitale aflate în subordinea autorităților locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi, cu următoarea precizare: toate posturile de medic care au fost solicitate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către Ministerul Dezvoltării, iar aceste solicitări coincid cu solicitările unităților sanitare, deci astea le-au cerut unitățile sanitare – este vorba despre nevoia lor de angajat medici – toate au fost aprobate, în total peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România.
Mai mult, a fost în cadrul memorandumului propus Guvernului și a aprobat ulterior de către Ministerul Sănătății, 365 de persoane au fost sau pot fi angajate prin concurs la serviciile de ambulanță, pentru că pentru Ministerul Sănătății medicina de urgență reprezintă o prioritate, iar intervențiile, mai ales acum, în această perioadă, la diverse solicitări, sunt extrem de importante și credem că în felul acesta putem acoperi nevoia de personal.
Aș vrea totuși să fac câteva remarci. Unitățile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat aceste proceduri, odată cu aprobarea memorandumului. Este esențial, pentru că nu trebuie să așteptăm șase luni ca să scoată posturile la concurs, le pot scoate cât mai repede. Procedura spune că după publicare, în termen de 30 de zile, se poate organiza concursul de ocupare a postului. Rugămintea este să facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 sau mai mult de 7.600 de oameni care ar putea să ajute sistemul de sănătate să poată să fie angajați cât mai repede.
Vom continua sigur și în perioada următoare să discutăm la nivelul Guvernului. O să vedem și ce se întâmplă după scoaterea la concurs a acestor posturi, câte dintre ele se vor ocupa, pentru că se ocupă printr-o procedură legală de concurs. Am văzut tot felul de sugestii: declararea stării de urgență ca să permită angajarea fără concurs. Totuși, trebuie să înțelegem că legislația în România trebuie respectată. Propunerile, sigur, pot să existe, dar în limita cadrului legal. O să continuăm să rămânem în legătură atât cu unitățile subordonate Ministerului Sănătății, cât și cu celelalte unități sanitare care sunt coordonate de la nivelul Ministerului Dezvoltării din punct de vedere al ocupării posturilor, încât să putem să inițiem noi memorandumuri pe parcursul acestui an, în funcție de necesități. Și ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este că de la 1 ianuarie toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate, indiferent de subordonarea unității sanitare, vor putea fi scoase la concurs fără memorandum.
Deci … persoanele care se pensionează, pleacă din sistem ș.a.m.d. eliberează posturi care se pot scoate imediat la concurs de către conducerea fiecărei unități sanitare şi lucrul ăsta cred că este foarte bun.
a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
“Am susținut încă de anul trecut în Guvern ideea că sunt profesii și categorii sociale sensibile, care vor fi afectate de blocarea sau reducerea posturilor, iar repercusiunile se vor simți în toată societatea. Instituțiile statului trebuie să fie mai suple, dar să rămână eficiente. Aveam nevoie de cadrul legal pentru ca instituțiile din domeniul sănătății să nu fie afectate, pentru că lipsa de personal conduce la efecte nefaste pentru toți cetățenii vulnerabili. Serviciile medicale sunt indispensabile populației și atragerea de personal de calitate este o nevoie permanentă“, a precizat ministrul dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt