Ministerul Educației: Pentru moment, nu se modifică datele examenelor naționale. Noi negocieri cu sindicatele

Ministerul Educației a centralizat informațiile statistice referitoare la personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat pe 22 mai 2023. Datele primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București dezvăluie o scădere a numărului de greviști în perioada 31 mai – 6 iunie, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023.

Conform raportului, procentul cadrelor didactice care continuă să participe la grevă a înregistrat o scădere de 4,78% în perioada menționată, iar în ceea ce privește personalul didactic în ansamblu (cadre didactice, didactice auxiliare și nedidactice), scăderea a fost de 5,26%.

Comparativ cu datele de pe 31 mai, situația actualizată de pe 6 iunie arată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna, unde s-a înregistrat o creștere de 1,1%.

Printre județele în care majoritatea angajaților din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea se numără Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%) și Buzău (8%).

În total, aproximativ 15.000 de angajați din învățământul preuniversitar și-au reluat activitatea în perioada menționată, dintre care aproximativ 10.000 sunt cadre didactice.

Raportul transmis de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București indică faptul că, la nivel național, în 1.007 unități de învățământ, procentul cadrelor didactice participante la grevă este de 0 (cu 168 de unități mai multe față de 31 mai), în timp ce în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități mai puțin față de 31 mai). Este important de menționat că niciun județ nu a raportat o participare de 100% a personalului din învățământul preuniversitar la grevă.

Ministerul Educației subliniază faptul că datele prezentate sunt cele primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București și că situația este în continuă schimbare, fiind monitorizată constant.

În ceea ce privește desfășurarea probelor examenelor naționale, reprezentanții Ministerului Educației, elevilor, părinților și sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, inclusiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, s-au întâlnit pe 6 iunie. S-a convenit că, în acest moment, nu este necesară modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale, transmite Ministerul Educației.

Ministerul Educației a invitat, de asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire pentru finalizarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate