Ministrul Energiei, victima unui „deepfake”. A depus plângere penală

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o plângere penală împotriva unui deepfake, prin care se încearcă păcălirea românilor, a anunţat luni Ministerul.

Deepfake reprezintă o tehnică de manipulare digitală care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, în special în ceea ce privește înregistrări video și audio. Folosește tehnici de învățare automată pentru a analiza și reproduce modelele de comportament ale unei persoane dintr-un set de date mare de imagini și înregistrări video existente. Această analiză detaliată permite algoritmului să învețe expresiile faciale, mișcările ochilor, tonul vocii și alte trăsături distinctive ale subiectului. Apoi, aceste informații sunt utilizate pentru a crea un conținut fals care pare autentic.

Deși tehnologia deepfake aduce cu ea promisiuni în domenii precum divertismentul și producția de conținut digital, riscurile asociate utilizării sale necugetate sunt semnificative.

Această capacitate de manipulare a informației poate avea consecințe grave asupra reputației unei persoane sau asupra perceperii unor evenimente. Deepfake deschide calea către posibilități de fraudă și șantaj, deoarece poate fi utilizat pentru a crea înregistrări false ale unei persoane în situații compromițătoare sau pentru a imita semnături vocale și vizuale.

Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei. Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României.

În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei.

Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării. Ca fost Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial această amenințare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991).

Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute.

Vreau să subliniez că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare.

În această eră digitală, informația corectă și verificată este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a combate înșelăciunile și pentru a ne proteja finanțele personale. Vă încurajez să folosiți doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor și să evitați să răspundeți la solicitările de plăți prin metode nesigure sau neconvenționale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conștientizare organizate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic și toate celelalte instituții implicate, monitorizează orice campanie de dezinformare online care vizează înșelarea cetățenilor și care pune în pericol securitatea energetică a României. Vom sesiza prompt organele de urmărire penală, care acum dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica rapid astfel de infracțiuni.

a declarat Sebastian Burduja

ATENȚIE! Clipul de mai jos NU este real! Exemplu de deepfake:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate