Minorii peste 16 ani pot efectua călătorii în străinătate neînsoțiți? Precizările Poliției de Frontieră

Poliția de Frontieră Română continuă seria informărilor pe tema privind „condițiile de călătorie în străinatate ale minorilor cetățeni români”, raspunzând la o întrebare frecventă adresată pe canalele de comunicare ale instituției.

❓ Minorii peste 16 ani pot efectua călătorii în străinătate neînsoțiți?

❗ Răspuns : NU

✅Conform prevederilor art.2 alin. (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Legislația națională incidentă în materie nu prevede excepții de la această dispoziție legală. Potrivit art.38 alin. (1) din Legea 287/2009 – Codul Civil al României – capacitatea de exercițiu deplină începe la data când persoana devine majoră, iar, potrivit art. 38 alin (2) din același act normativ, persoana devine majoră la înplinirea vârstei de 18 ani.

🔎 Totodată, considerăm oportun crearea unui link de redirecționare către portalul web al Poliției de Frontieră ( https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-români-minori-59.html ) unde sunt explicate în detaliu condițiile de călătorie ale cetățenilor români minori. Tema aceasta este cel mai des întâlnită în solicitările scrise, precum și la numărul de informare (+4) 021.9590.

Info/Foto – Poliția de Frontieră Română

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate