Mocănița din Gârcina – Ce spune primarul comunei despre acest traseu

După ce ne-a povestit despre faptul că se intenționează realizarea unui sanctuar pentru animale, primarul comunei Gârcina ne-a mai făcut cunoscut un lucru foarte interesant, și anume faptul că prin localitatea pe care o conduce există un traseu pentru Mocăniță, lucru care ar pune, cu siguranță, comuna Gârcina pe harta principalelor obiective turistice din județ.

Robert Iosub, Ziar Piatra Neamț: Mocănița, se vorbește de Mocăniță. Foarte mulți oameni nu știu că dumneavoastră aveți în comună un traseu de Mocăniță care nu ar fi foarte greu de reabilitat. Din câte știu eu chiar mai există șinele.

„Sigur, avem un traseu care în mod normal acum aproximativ 80-100 de ani aducea bușteni din fundul Cuiejdiului până în spatele Liceului Auto, zona Foresta, unde se descărca acest material lemnos. O parte din el este degradat, este năruit deja, a trecut patina timpului peste acest traseu, dar o parte intenționăm în imediata perioadă… . Este vorba de 18-20 de kilometri. Viabili pentru noi, în momentul de față, dacă luăm segmentul de la limita cu Piatra Neamț, pentru că și Piatra Neamț are o porțiune destul de bună tot în zona Valea Viei (șina nu mai există). Ar fi vorba de 2 kilometri până la Mănăstirea Peștera, de la limita noastră cu Piatra, și încă 2 kilometri până în zona Slatina, la izvorul de slatină. Dar acest traseu ulterior, de 2 kilometri, este în fondul forestier și o să trebuiască să avem o colaborare cu dânșii. Eu în momentul de față doresc să efectuez ridicările topo, pentru că noi prin PNRR o să avem o sumă pre-alocată pentru fiecare UAT de aproximativ 350000 de euro dacă nu mă înșel, prin care putem să facem diverse proiecte. Unul din aceste proiecte privește chiar acest amplasament. Nu zic că mi-aș dori să aduc o mocăniță dar măcar o pistă ciclabilă sau promenadă pentru drumeții, pentru plimbări în aer liber, aș putea să o aduc la viață și să o realizez în următoarea perioadă.

O Mocăniță la Neamț, într-o zonă de pădure cred că ar fi o atracție pentru tot județul.

Dacă aș avea o colaborare și cu Piatra Neamțul, mai mult ca sigur ar fi viabil acest proiect. Dar în primă fază îmi doresc amenajarea a cel puțin 15-20 de kilometri de piste ciclabile pe teritoriul comunei Gârcina, care să interconecteze satele Gârcina, Almaș și Cuiejdiul.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate