Modificări în domeniul pensiilor: cumpărarea vechimii, posibilă până în 2024

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024.

Persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare – pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă trebuie să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original și copie.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

a transmis Simona Bucura Oprescu – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Proiectul de Ordonanță poate fi consultat accesând acest link -> https://www.mmuncii.ro/…/OUG_reglementare_masuri_pensii…

OUG_reglementare_masuri_pensii_publice_11082023

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate