Moment istoric în Parohia Totoiești Neamț

Biserica Sfântul Nicolae din Totoiești județul Neamț este lăcaș de rugăciune pentru 40 de familii pur răzeși și 30 de văduve. Sfântul așezământ a fost ridicat cu secole în urmă, iar puținele date istorice despre cele mai vechi nume moldovenești le găsim în monografie. Biserica din satul Totoiești Neamț este ridicată din lemn cu temelie de piatră.

După informațiile pe care le am ca preot paroh, are o vechime de circa 250 de ani, fiind construită pe la jumătatea secoului al XVII –lea de un credincios numit Totoiescu, după numele căruia i se trage și numele satului.
Biserica ese situată pe un dâmb înalt de circa 50 metri față de pârâul Valea Albă care curge de la apus la răsărit. De când sunt paroh în această parohie (douăzeci și unu de ani) s-au realizat mai multe lucrări importante prin care: restaurarea Bisericii, construirea unei troițe pentru eroi, un foișor de vară cu o fântână cu apă potabilă s. a. m. d.
Menționez faptul că o lucrare importantă în această parohie a fost construirea unei case sociale. În toți acești ani de păstorire nu s-a săvârșit niciodată o slujbă arhierească, dar nu numai în acești ani de păstorie ci de când parohia a fost înființată. Cu această ocazie am hotărât cu consiliul parohial, dar și cu comitetul parohial că este timpul ca în acestă parohie să fie săvârșită slujba arhierească urmând apoi sfințirea casei sociale.
Așadar, recent a poposit în parohia Totoiești-Neamț Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, săvârșind pentru prima dată Sfânta Liturghie Arhierească, urmată apoi de sfințirea casei sociale
, a declarat Pr. Tărâță Ilie-Ciprian.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate