Muncă migăloasă de restaurare a unor fragmente de veșmânt arheologic din secolul al XVI-lea, descoperite în Neamț

În anul 2021, în urma cercetărilor arheologice realizate la Biserica „Sfinții Voievozi” din Cășăria – comuna Dobreni, s-a descoperit o piesă textilă arheologică intitulată „veșmânt cu fir metalic, secolul al XVI-lea”, cercetări în subordinea Complexului Muzeal Național Neamț – Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, Piatra-Neamț.

„Între descoperiri se remarcă un mormânt de înhumație din pronaosul bisericii de lemn, datând din secolul XVII, prevăzut cu piatră tombală, al cărui inventar era reprezentat inclusiv de găitanele unui veșmânt, realizate din fir de aur.”, informează Complexul Muzeal Național Neamț.

Lucrările de restaurare a acestei piese din mătase, bumbac, argint aurit/cusut manual, împletit, pliat s-au desfășurat la Laboratorul de Restaurare și Conservare la Muzeul Olteniei din Craiova. În prezent, artefactul se află în proces de stabilizare.

Fragmentele de veșmânt sunt material arheologic din săpături realizate în anul 2021, care reprezentau două șiruri a câte 22 galoane, cele de pe partea stângă având spre zona mediană găici, iar cele de pe partea dreaptă, bumbi, de care se prindeau găicile. După îndepărtarea materialului de înhumare a rezultat un număr foarte mare de fragmente dintr-un decor fitomorf realizat din sârmă pliată de argint și argint aurit și o parte a unui obiect de podoabă (colan).

Piesa a intrat în laborator prezentând depuneri masive de materie organică (reziduuri umane, țesut osos, resturi de lemn din coșciug) și anorganică (resturi de sol, resturi de tencuială, etc.) din mediul de înhumare, zone lacunare pe toată suprafața (practic se păstrează doar zona din față a veșmântului), dezorganizare structurală ca urmare a deplasării și pierderii planeității găitanelor, rupturi ale sârmei de argint aurit. Câțiva bumbi din capetele găitanelor lipsesc, unii sunt separați din ansamblu și sunt deformați plastic.

Decorul floral este dezorganizat ca urmare a lipsei materialului suport, a ruperii și deplierii sârmelor din care este confecționat.

Structura și proprietățile materialelor componente s-au modificat ca urmare a acțiunii factorilor de microclimat (temperatură, componența aerului, prezența unor microorganisme, etc.). În numeroase zone, produșii de coroziune ai firelor de Ag au format o peliculă de sulfură de Ag de culoare neagră.

Sub acțiunea enzimelor din descompunerea cadavrului, firele din materialul de bază au putrezit. Se vizualizează la microscop modificarea grosimii până la pulverulență păstrându-se banda de argint aurit pe câteva zone.

𝘋𝘦𝘴𝘤𝘳𝘪𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘷𝘦𝘯ț𝘪𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘦𝘧𝘦𝘤𝘵𝘶𝘢𝘵𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦

După identificarea degradărilor fizico-mecanice, fizico-chimice și biologice, urmează etapele propriu-zise de restaurare:

➡ tratament de dezinfecție (introducerea piesei timp de trei săptămâni în interiorul instalației de anoxie).

➡ efectuarea documentației înainte de restaurare (fotografii pentru piesă și accesorii, măsurători, teste de solubilitate a peliculei de culoare neagra etc.)

➡tratamentele fizico-chimice specifice pentru fragmentele confecționate din sârmă de argint aurit au fost realizate în laboratorul de restaurare metal.

➡pregătirea unui material suport din bumbac pentru consolidare, a firelor de mătase naturală (borangic) pentru operația de consolidare și reasamblare și creplină (văl de Lion) pentru protejare.

➡ Prinderea galoanelor pe țesătura de consolidare s-a realizat păstrându-se așezarea inițială iar pentru fragmentele decorative din sârmă pliată s-a încercat reconstituirea câtorva zone ale decorului, având ca reper fragmentele a căror prindere între ele s-a păstrat. Neavând imaginea originală a decorului, au fost așezate pe criteriu estetic pe pânza suport.

➡Creplina a fost cusută deasupra galoanelor și decorului floral punctând prin coasere cu fir de borangic conturul fiecărui fragment (structură tip sandwich).

𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘪𝘭𝘦: 𝗔𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮 𝗚Ă𝗥Ă𝗨 – 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘵 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘪𝘭𝘦 , 𝘓𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦-𝘊𝘰𝘯𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢

𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘮𝘦𝘵𝘢𝘭𝘦: ș𝘦𝘧 𝘭𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝗟𝗲𝗼𝗻𝗮𝗿𝗱 𝗜𝗢𝗡𝗘𝗦𝗖𝗨 , 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘵 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘮𝘦𝘵𝘢𝘭𝘦, 𝘓𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦-𝘊𝘰𝘯𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪

𝘐𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘨𝘢ț𝘪𝘪 𝘧𝘪𝘻𝘪𝘤𝘰-𝘤𝘩𝘪𝘮𝘪𝘤𝘦: 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗲𝗹𝗮 𝗕𝗢𝗜𝗖𝗘𝗔 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘨𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘤𝘩𝘪𝘮𝘪𝘴𝘵, 𝘓𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦-𝘊𝘰𝘯𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪

𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘥𝘦: 𝘈𝘭𝘪𝘯𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘢 𝘎ă𝘳ă𝘶, 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘵 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘪𝘭𝘦 , 𝘓𝘢𝘣𝘰𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦-𝘊𝘰𝘯𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢

informează reprezentanții Muzeului Olteniei

Mai multe imagini deosebite aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate