Municipiul Roman și problema apei. De vorbă cu directorul ApaServ, Bogdan Mușat (VIDEO)

Nu este un secret pentru nimeni că în județul Neamț există probleme în furnizarea apei potabile, principala cauză fiind avariile frecvente la nivelul rețelelor foarte vechi și expirate ca durată de viață. Municipiul Roman este, poate, cea mai afectată aglomerare urbană din județ în ceea ce privește accesul la apă. În acest sens, am discutat cu directorul general al ApaServ pentru a afla care este stadiul actual al problemei și ce soluții există.

Dacă la Piatra-Neamţ primăria liberală a înţeles că trebuie să se apuce de schimbat conductele expirate ca termen de viaţă şi au lăsat la o parte propaganda politică contra companiei de apă gestionate de consiliul judeţean condus de PSD, la Roman, în loc să se apuce de schimbat ţevile, cei de la primăria „familiei romaşcane” PNL-PDL condusă de Leoreanu şi Lazăr a rămas blocată în discursul politic contra PSD. Nu credem că este cineva din Roman care să nu ştie că la fiecare 4 ani, cum se apropie alegerile, liberalii de la Roman încep aceleaşi poveşti cu problema apei, cu plecatul de la ApaServ la ApaVital, cu prețul prea mare şi pierderile prea multe şi aşa mai departe, dar la investit în schimbatul conductelor expirate nu se înghesuie nimeni. Actuala administraţie a început să mai bage mâna în bugetul local pentru reţeaua de apă, dar mai e mult până la a se repara tot ce a refuzat să repare familia romaşcană PNL-PDL în trecut.

Fără nicio îndoială, la Roman vor fi probleme din ce în ce mai mari, şi nu din cauza PSD cum vor încerca, ca de fiecare dată, să găsească vinovați liberalii, ci pentru că majoritatea conductelor de apă din Roman sunt depăşite ca durată de viaţă. Leoreanu, Ţapu şi Lazăr, liberalii care conduc destinele romaşcanilor vor relua acelaşi discuţii despre ApaServ ca la fiecare 4 ani când vin alegerile, încercând din nou să profite electoral de necazurile romaşcanilor.

„Situația la Roman la ora actuală este una cât de cât stabilă. Tot acest program de reducere a presiunii pe timp de noapte de la ora 22 la 3-4 dimineața permite acumularea unei rezerve de apă necesare funcționării sistemului pe timp de zi, să putem alimenta școli, spitale, instituții publice, private, restaurante și așa mai departe.

Problema la Roman este de la începutul înființării acelui sistem de alimentare cu apă și programul de furnizare a apei a fost încă de la început raționalizat, dimineața și seara, câteva ore. La ora actuală, ca și îmbunătățire, zic eu că prin investițiile, inclusiv ale companiei, în zona de captare, acum putem să captăm apa. Anul viitor ne-am propus să facem investiții pe zona de transport, la conductele din Roman.

Conductele au diametru de 300-400, sunt conducte vechi din anii 60-70 și necesită înlocuire, reabilitare majoră. Sunt făcute investiții pe distribuire de către primăria Roman, în jur de 30 de km, extinderi și înlocuiri de conducte. Problema e că atunci când au fost făcute aceste investiții nu au fost scoase din presiune conductele vechi și au loc pierderi.”, a declarat directorul ApaServ, Bogdan Mușat.

Compania ApaServ e considerată vinovatul de serviciu în ceea ce privește problema furnizării apei potabile în Neamț, chiar dacă responsabilitatea investițiilor și înlocuirii rețelei de pe timpul comunismului cade în sarcina UAT-urilor, proprietarii conductelor. În special în municipiul Roman, situația critică în domeniul furnizării apei potabile este intens politizată, fără a se recunoaște că vechea conducere liberală nu a investit nimic în rețea.

„La ora actuală, să vrem să pompăm mai multă apă potabilă în Roman… nu avem cum. Dacă nu ai de unde să iei apă și o și pierzi nu ai cum să asiguri necesarul decât prin acest program de reducere a presiunii pentru a acumula rezerve. Eu, unul, am avut o linie de comunicară bună cu cei de la Roman, dar modul de abordare nu este unul corect. Nu are de suferit nimeni altcineva decât utilizatorul final al rețelei de apă. Investițiile trebuie făcute corect și la timpul lor.”, a spus Bogdan Mușat.

La nivelul primăriei Roman a avut loc o discuție comună pe aspecte de investiții unde s-au stabilit responsabilitățile UAT-ului și ale operatorului de apă. Roman a făcut o investiție pe partea de sectorizare care asigură că în anumite zone nu mai au loc pierderi de apă. Încă nu s-a ajuns în punctul în care să nu se mai oprească alimentarea pe tot orașul, însă sunt soluții și pentru acest lucru. Din păcate, investițiile absolut necesare în rețelele de apă și canal nu au fost luate în serios de niciun UAT din Neamț.

„Am comunicat și comunic către toți conducătorii UAT-urilor că dacă nu se face un front comun lângă operatori și nu se ia o decizie politico-administrativă și venim și arătăm numai cu degetul: ăla e de vină, ăla face, ăla nu face, nu vom reuși să asigurăm un serviciu de calitate.”, a punctat directorul ApaServ.

Captarea de apă de la Roman, în urma reabilitării ei, are suficientă apă pentru a alimenta municipiul, cu condiția investițiilor în conducte pentru a limita pierderile. În Roman, pierderile sunt în jur de 60-70%.

Potrivit directorului ApaServ, este important ca în bugetul fiecărui UAT să existe anual o sumă destinată investițiilor în rețea.  Cert este că politizarea unui domeniu în care au de suferit direct cetățenii nu este de folos nimănui.  Falsă este și tema electorală cu trecerea la ApaVital, care, tehnic vorbind, nu este posibilă.

„Eu am încredere că cei din administrația Romanului vor ști să gestioneze și să ia decizii corecte astfel încât să fie totul bine.”, a conchis Bogdan Mușat.

Mai multe detalii în materialul video:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate