Ne așteaptă un val de scumpiri, dar Guvernul recunoaște doar cu jumătate de gură

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut astăzi declarații la finalul ședinței BPN. Potrivit acestuia, PNL va susține în coaliție cota de impozitare unică. De asemenea, liberalii nu sunt de acord cu suprataxarea și nici cu o taxă de solidaritate, „pentru a putea asigura protecția locurilor de muncă”. Cu toate acestea vor fi eliminate o parte dintre excepțiile privind fiscalitatea.

În spațiul public s-au prezentat, pe surse, ce măsuri fiscale ar putea adopta Guvernul, unele putând intra în vigoare chiar de la 1 iulie:

  • TVA crește de la 5% la 9 % pentru industria Horeca
  • TVA crește de la 9 la 19% pentru băuturile carbogazoase cu zahăr
  • Mărirea accizelor la alcool și tutun
  • Impozit de 40% la jocurile de noroc
  • Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%
  • Scutiri de impozit pt salariile din agricultură și construcții va fi până la 10.000 de lei (în prezent pragul de scutire este de 30.000 de lei).

De asemenea, încă nu s-a stabilit foarte clar cum se va reuși, concret, scăderea prețului la carburanți.

Întrebat dacă benzinăriile vor fi obligate să reducă prețul carburanților cu 50 de bani, începând de vineri, 1 iulie, Nicolae Ciucă a declarat: „Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o Ordonanță de urgență. Ca atare ea va trebui să fie aplicată.”.

Cu toate acestea, premierul Ciucă a conchis: „Vom discuta în coaliție un set de excepții pentru ajustare fiscală, însă doar în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu ne abatem de la obiectivele asumate și continuăm să gestionăm în mod responsabil și coerent orice plan de măsuri impuse de actualul context global.”.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate