NEAMȚ: a rămas fără bani în cont după ce a primit un link

La data de 19 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către un bărbat, de 34 ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune .

Din cercetări a rezultat că, la aceeași dată, bărbatul ar fi postat pe o platformă de comercializare produse un anunț, cu privire la vânzarea unei tablete.

Ulterior, în cursul aceleași zile, ar fi fost contactat de o persoană necunoscută, care s-ar fi oferit să achiziționeze tableta și ar fi trimis bărbatului un link pentru completarea datelor bancare.

La scurt timp aceasta a constatat faptul că, fără acordul său, i-a fost retrasă din cont suma de aproximativ 500 de lei.

În cauză polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fiind desfășurate cercetări în vederea documentării întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale .

Modul de operare al infractorilor este următorul:

  • persoană necunoscută contactează un utilizator care a publicat un anunț privind vânzarea unui produs pe o platforma de comercializare produse , se declară interesat, iar la scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe o aplicație de mesagerie.
  • După ce solicită mai multe explicații de la vânzător și se declară interesat de cumpărarea bunului scos la vânzare, escrocul îi propune acestuia ”să efectueze plata prin intermediul platformei de comercializare”  și îi trimite un link, despre care i se spune vânzătorului că trebuie sa-l acceseze și să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor.
  • De precizat este faptul că link-ul, întrucât clonează aspectul platformei respective, le păcălește ușor pe victime și le convinge să introducă datele cerute. După ce această operațiune a fost efectuată, escrocul sistează conversația cu victima și retrage banii din contul acesteia.

Polițiștii vă sfătuiesc :

– să analizați orice link înainte de a-l accesa și nu da click pe acesta în cazul în care îți trezește suspiciuni;

– în cadrul platformelor de comercializare produse nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate, singura situație în care administratorul platformei în cauză cere introducerea datelor cardului este cea în care se cumpără serviciile acestei platforme de promovare a anunțurilor;

– nu dați altor persoane datele cardului bancar și evitați orice plată în avans, indiferent de pretext;

– nu mutați conversația de pe platforma de comercializare produse pe o altă aplicație de socializare sau orice altă rețea de comunicații; 

– atunci când vindeți produse pe o platformă de comercializare produse, alegeți sa primiți contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.

Fiți vigilenți! Semnalați polițiștilor orice încercare de fraudă!

Sursa: IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate