NEAMȚ: Amendat de poliție pentru că a abandonat un animal. Sterilizarea previne o mulțime de tragedii

Responsabilitatea față de ceea ce ne înconjoară, față de oameni, animale sau mediu, conturează prezentul și previzionează felul în care va arăta lumea în viitor. De timpuriu, suntem învățați să manifestăm grijă și atenție față de propriile jucării, față de propriile lucruri, față de oameni și animale de companie. Din  păcate, aceste sentimente nu caracterizează situațiile ce urmează să vi le prezentăm.

La data de 11 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Drumul Județean 159, din localitatea Oniceni, o persoană necunoscută ar fi abandonat un sac de rafie, în care se afla un cățel.

Polițiștii s-au sesizat cu privire la abandonul animalului, au efectuat verificări și au identificat persoana în cauză, un tânăr de 20 de ani, din Valea Ursului.

Care a fost motivul abandonului? Imposibilitatea unchiului său de a îngriji acest animal.

Deși tânărul este deținător de animale, acest lucru nu l-a determinat să se gândească la consecințele pe care gestul său le poate avea asupra câinelui abandonat.

Pentru fapta sa, tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 3.000 de lei, conform art. 26 din Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor.

,,Din păcate, ne confruntăm frecvent cu situații în care observăm că grija față de animale rămâne o preocupare secundară pentru mulți cetățeni. Odată cu evoluția societății moderne au apărut schimbări și în domeniul protecției animalelor, însă nu toți se conformează. 

Un simplu act precum sterilizarea atunci când nu mai dorești ca animalele să se reproducă pentru că nu îți permiți să le mai îngrijești, poate elimina atât problema unor suflete chinuite și abandonate cât și problemele morale ale proprietarului. Oricât de cruzi ar fi unii dintre semenii noștri, noi vrem sa credem că undeva exista o conștiință pe care ar putea să o salveze prin a face ceea ce trebuie in locul unor fapte reprobabile.

Apreciez faptul că beneficiile în a face lucrurile așa cum trebuie sunt cu mult mai mari decât costurile pe care le-ar implica o sterilizare  sau interesul de a găsi persoane care să adopte un animal’’ a precizat inspector de poliție Irimia Mădălina Gerlinde, medic veterinar în cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor.

Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime fata de animale și se sancționează cu amendă de la 1000 la 3000 lei.

***

Suntem convinși că, nu toți cetățenii îmbrățișează același tip de comportament și că, asemenea unui animal, care este capabil să își sacrifice viața pentru propriul stăpân și deținătorii de animale îi consideră mai mult decât simple accesorii sau ființe care îi împovărează.

Pentru a termina într-o notă optimistă, vă prezentăm câteva imagini cu agent de poliție Cosmeci Alexandru din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, care nu s-a putut dezlipi de pisicile care făcuseră obiectul unei situații de risc în localitatea Podoleni și cu care a creat o adevărată legătură.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate