(NEAMȚ) Autoturism implicat într-un accident, reparat la domiciliul unui tânăr (fără autorizație sau documente justificative). Polițiștii s-au sesizat din oficiu

La data de 18 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de repararea autovehiculelor, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, la data de 3 august a.c., o femeie de 45 de ani, din Piatra Neamț, a fost implicată într-un eveniment rutier, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, fără a întocmi documentație amiabilă în acest sens, și fără a se prezenta la unitatea de poliție pentru a declara accidentul.

Autoturismul implicat în evenimentul rutier ar fi fost reparat, în cursul lunii august, la domiciliul unui tânăr de 26 de ani, din Girov, fără a deține autorizație de reparație sau documente justificative.

În cauză a fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de repararea autovehiculelor fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

***

Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută publicului larg drept Codul rutier, stabileşte şi obligaţiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto. Astfel, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

-s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;

-a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;

-în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.În cazul producerii unui accident în urma căruia au rezultat numai pagube materiale

Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:

-să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;

-să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Excepţie fac de la prevederile de mai sus:

-conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

-conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Aceste persoane sunt exceptate de la obligaţia prezentării la unitatea de poliţie dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Lucrătorii de poliţie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi cu acesta la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.

ATENȚIE! Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

Sursa: IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate