NEAMȚ: Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital intoxicate cu ciuperci. Atenție la ce consumați!

Potrivit Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, în seara zilei de ieri, 28 septembrie, s-a intervenit cu echipaje medicale pentru a transporta la spital 3 persoane intoxicate cu ciuperci, în Buruienești.

Este vorba de doi adulți și un copil de 13 ani. Pacienții au au fost transportați de un echipaj cu asistent medical la CPU- Spitalul Municipal Roman.

Întrucât e sezonul ciupercilor și multe dintre ele pot fi periculoase dacă nu aveți experiență în identificarea lor, atașăm mai jos o informare a DSP Iași:

Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie.

Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, respectaţi următoarele recomandări :

  • evitaţi să consumaţi ciuperci/bureţi procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;
  • evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci/bureţi din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;
  • întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, nu-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci;

În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:

  • tulburări digestive: greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
  • tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
  • tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipoten-siune arterială sau hipertensiune arterială;
  • tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
  • tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
  • simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.

Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate