NEAMȚ/ “Zimbrul- zece ani de libertate!”, proiect pentru care Asociația Ținutul Zimbrului a obținut finanțare

În perioada 15 aprilie- 15 septembrie a.c., Asociaţia “Ținutul Zimbrului” (ATZ) implementează proiectul “Zimbrul-zece ani de libertate!”.

​Proiectul își dorește întărirea sentimentului de mândrie locală, creșterea nivelului de acceptare a ariei protejate și implicarea factorilor interesați, prin  punerea în evidență a celor zece ani de când zimbrii se află în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț (PNVNT).

Amintim că pe 22 martie 2012 a avut loc prima eliberare a zimbrilor în PNVNT. “An de an, în cei 10 ani scurși de atunci, pe perioada de valabilitate a autorizației de mediu, s-au făcut noi eliberări, astfel că în prezent în zona Parcului se află mai bine de 50 de exemplare, multe din acestea fătate în libertate.”, ne-a precizat Sebastian Cătănoiu, directorul PNVNT.

​​Pentru a aduce zimbrii în libertate ”mai aproape” de comunități, în sediile primăriilor partenere în proiect (Târgu-Neamț, Vânători-Neamț) urmează să aibă loc o expoziție de fotografie itinerantă despre Ținutul Zimbrului, concept care a permis integrarea reintroducerii zimbrilor în contextul dezvoltării durabile a zonei.

​​Tot în cadrul proiectului, se vor desfășura și alte activități. Amintim aici realizarea lucrării omagiale ”Zimbrii în libertate”, două sesiuni teoretice și una practică cu titlul ”Salvare de la dispariție” pentru elevi, concursul ”Se caută un nume” prin care se atribuie vițeilor de zimbru fătați în cursul acestui an, nume sugestive, propuse de public sau concursul „Zimbrul din fotografie”, care va permite publicului, pe baza votului online, să aleagă cea mai reușită dintre fotografiile propuse.

De asemenea, se va desfășura o tabără de educație ecologică pentru copii, pe durata a 5 zile, în care se va urmări ca participanții să dobândească competențe de mediu.

​“Activitățile au fost gândite să conveargă către evenimentul final al proiectului – ZIUA ZIMBRULUI (ziua Parcului Natural Vânători Neamț).  În cadrul acestei activități se vor prezenta lucrarea >Zimbrii în libertate<, se va parcurge traseul educațional,  se vor premia câștigătorii concursurilor Se caută un nume și Zimbrul din fotografie, precum și persoanele care au contribuit la succesul programului de reintroducere și a conceptului Ținutul Zimbrului, pe parcursul celor 10 de ani.”, precizează reprezentanții Asociației Ținutul Zimbrului.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Parcul Natural Vânători-Neamț, Primăria orașului Târgu-Neamț și Primăria comunei Vânători-Neamț, Liceu Vasile Conta Târgu-Neamț, GAL Ținutul Zimbrilor și Asociația Future, prin ZiarTarguNeamt.RO.

Finantarea proietului este asigurată de către MOL prin Fundația pentru Parteneriat, în cadrul programului Spații Verzi.

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate