Nemțeanca de aur Bianca Ghelber, campioană europeană la aruncarea ciocanului – CE Munchen 2022

Nemțeanca Bianca Ghelber a obținut aurul la Campionatele Europene de la Munchen. La proba finală de aruncare a ciocanului a măsurat 72,72m.

„O medalie de aur continentală care a venit după nu mai puțin de 20 ani. Tot la Munchen, în 2002, Ionela Tîrlea cucerea singurul titlu pentru România, la 400 mg. Atunci, Europenele erau programate odată la patru ani. La ediția precedentă (1998), la Budapesta, actuala antrenoare a Biancăi, Mihaela Melinte, se urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, tot la aruncarea ciocanului. Să nu uităm, totodată, că în Capitala Ungariei, România a luat trei medalii de aur. Alături de Mihaela, au devenit lideri continentali Monica Iagăr (înălțime) și Ionela Tîrlea (400 mg). Acum, Bianca a condus tot concursul încă de la prima aruncare (72,22 m), pentru ca, la ultima încercare, să reușească 72,72 m.”, notează Federația Română de Atletism.

Bianca Ghelber, 32 de ani, este originară din Roman, și face performanță la probele de aruncarea ciocanului. Este antrenată de Mihaela Melinte, fostă campioană mondială la probă de aruncare a ciocanului.

În 2012 a fost declarată cetățean de onoare al municipiului Roman.

Este triplă campioană mondială de junioare, între 2005 și 2007, și dublă campioană europeană de junioare în 2007 și 2008. La Campionatele Europene de tineret din (U23) din 2011 a câștigat medalia de aur și la Campionatul Mondial din același an obținut locul 6.

În anul 2021 Bianca Ghelber s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo prin locul ocupat în clasamentul mondial. A obținut locul 6 cu o aruncare de 74,18 de metri, stabilind un nou record personal. La Campionatul Mondial din 2022 s-a clasat din nou pe locul 6.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate