Nimeni nu dă explicații după ce TT a blocat centrul orașului!

Faptele sunt cunoscute și în curs de uitare la Piatra-Neamț, orașul în care oricine se bazează pe tupeu și susțineri complexe face absolut ce vrea, iar pașnicii locuitori suportă. Sâmbătă seara s-a închis circulația rutieră în centrul orașului, din dreptul Grand Hotel Ceahlău până la teatru. Operațiunea, cel puțin aiuritoare în condițiile cunoscute ale traficului, a stârnit interes de presă de la bun început într-un singur loc (vezi aici). A mai apărut un semnal (vezi aici) în ziua următoare. În rest, tăcere totală, de parcă s-ar fi dat ordin politic de zi pe unitate.

La o simplă cercetare rapidă, nu s-a descoperit nici urmă de anunț public, de dispoziție de primar la vedere care să explice cine și cu ce justificare extrem de solidă a obținut acest privilegiu, în fapt un act de batjocură și sfidare la adresa pietrenilor, eventual și a unor turiști rătăciți pe aici.

Neoficial, întrucât un simplu anunț postat pe Facebook nu are calitatea de informație publică oficială, sursa tulburării era oarecum cunoscută. Teatrul condus de Gianina Cărbunariu anunțase încă de la mijlocul săptămânii trecute că duminică, 7 mai, de la ora 20:30, are loc o reprezentație cu VA URMA. Pe Planeta Oglindă. E acel spectacol cel puțin dubios, prin prisma textului, care se ține pentru o mână spectatori plasați pe carosabil.

Din cauza condițiilor meteo, spectacolul a fost anulat. Dar nimeni nu s-a grăbit să înlăture obstacolele instalate pe carosabil (dovada aici).

După 3 zile, nu s-a sinchisit niciun oficial local să explice „combinația”. Tăcerea vinovată a primăriei nu are a surprinde, însă clarificările din partea Poliției rutiere locale ar fi trebuit să apară din propria lor inițiativă. Să vedem cum își justifică avizul dat, dacă l-au dat. Să înțelegem care era urgența „actului artistic” binecuvântat de primărie în condițiile implementării mobilității care imobilizează orașul. Cu o reprezentație în plus sau în minus, spectacolul 100% marca Gianina Cărbunariu tot gloria sau ne-gloria aia o are. Numai că altfel se circula prin oraș la vremea premierei în 3 reprize, pe 11, 12 și 13 iunie 2021, față de dezastrul de acum.

De interes maxim ar fi fost și un punct de vedere din partea CJ Neamț, „pădurea tutelară” a TT. Sigur, în măsura în care află direct de la sursă și le pasă de deciziile cultural-administrative ale managementului. Strict pe lege, sunt obligați să le pese măcar dintr-un motiv: ei dau banii. În plus, de această dată ne-am aflat în fața unei decizii clar agresive din partea TT. Dacă decizia a trecut hotarul și se va încadra la o formă de abuz, are cine o stabili. Până atunci, ne consumăm așteptarea, pardon!, uitarea în liniște, fiecare pe culoarul său de (i)mobilitate.

Viorel COSMA

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate