Noi reglementări privind centrele de permanență

Guvernul a adoptat ieri, 3 august, ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

Actul normativ modifică și completează Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, astfel încât funcționarea acestor centre să permită într-o măsură mai mare accesul populației la servicii medicale primare gratuite inclusiv în mediul rural și în zonele izolate.

Totodată, ținând cont că în centrele de permanență activitatea este desfășurată preponderent de medici de familie, personalul medico-sanitar poate realiza și vaccinare împotriva COVID-19.

Noile reglementări vizează îndeosebi procedura și criteriile care stau la baza înființării și desființării centrelor de permanență, astfel încât activitatea acestora să se desfășoare exclusiv în locații fixe, cu anunțarea datelor de contact, astfel încât populația din localitățile arondate fiecărui centru să fie informată privind locația, programul și serviciile oferite prin centrul de permanență. Pentru înființarea centrelor de permanență a fost eliminată obligativitatea acordului consiliilor locale în cazul în care spațiul și dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală.

De asemenea, ținând cont că zonele rurale, zonele izolate și orașele mici se confruntă cu un deficit de personal medical, actul normativ permite funcționarea centrelor de permanență și cu 5 sau 6 medici acolo unde este imposibilă constituirea unei echipe complete de 7 medici, cât este prevăzut în textul inițial al Legii nr. 263/2004, și a fost redus și numărul de posturi de asistenți medicali din aceste centre, de la 7 la 5.

O altă modificare adusă legii constă în diferențierea criteriile de înființare a centrelor de permanență în mediul urban față de cele aplicabile în mediul rural.

Ø Astfel, în mediul rural este prevăzută înființarea unui centru de permanență la o populație de minim 5 mii de locuitori dacă în zonă nu există alte servicii de primirea a urgențelor. Prin excepție, se pot înființa centre de permanență cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.

Ø În mediul urban, noile reglementări prevăd existența unui centru de permanență în orașele cu o populație sub 25 de mii de locuitori, iar în orașele cu populație mai mare de 25 de mii de locuitori este prevăzută înființarea câte unui centru de permanență la 25 de mii de locuitori.

Anual, comisii mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai casei de asigurări de sănătate, în funcție de domeniul de competență, vor face verificări cu privire la respectarea obligațiilor de asigurare a continuității asistenței medicale, respectarea obligațiilor de către personalul medical și la eventuale disfuncționalități în activitatea centrului de permanență.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate