Nu mai e loc în policlinică pentru singurul medic psihiatru din zona Târgu-Neamț

După luna aprilie a.c., dr. Teodora Șufaru- singurul medic psihiatru din zona Târgu-Neamț- nu își va mai putea primi cei peste 5000 de pacienți la cabinetul medical individual din spatele Policlinicii. Acest lucru vine ca urmare a unei hotărâri luată joi, 23 februarie, de majoritatea din Consiliul Local Târgu-Neamț, respectiv respingerea avizului de principiu în vederea închirierii prin licitație publică a unui spațiu în suprafață totală de 46 mp, situat la parterul Ambulatoriului de specialitate al orașului Târgu –Neamț (Policlinică).

Potrivit Isabelei Sabin- secretara orașului, contractul actual de concesiune a spațiului, încheiat cu dr. Teodora Șufaru, expiră în aprilie a.c. și nu mai putea fi prelungit, conform art.2 din Actul aditional nr.1/30.04.2013 la Contractul de concesiune nr.28 din 21.04.2008.

Așadar, până joia trecută, exista posibilitatea scoaterii la o nouă licitație, la care medicul psihiatru care își desfășoară acolo activitatea încă din anul 2008, dar și orice alt medic interesat, ar fi putut participa și ar fi putut să aibă o șansă să îl ocupe, sau nu.

Însă, majoritatea consilierilor locali au văzut în acest caz o primă oportunitate de a elibera un spațiu ocupat în Ambulatoriu de un cabinet medical individual, pentru a fi ocupat mai apoi de un medic ANGAJAT al spitalului. De altfel, asta este și dorința managerului spitalului, dr. Alexandru Pătrașcu, care a formulat numeroase solicitări trimise către primărie pe această speță: e nevoie ca medicii proaspăt angajați la spital să fie instalați în spațiile din cadrul Ambulatoriului- spații ocupate în prezent de medici de diverse specialități medicale, dar care nu sunt și angajați ai spitalului.

De altfel, în expunerea de motive anexată proiectului de hotărâre, se precizează că Primăria Târgu-Neamț a solicitat acordul (?!) Consiliului de Administrație de la spital pentru scoaterea la licitație publică prin închiriere a spațiului respectiv, dar a primit un răspuns negativ din partea Spitalului.

Unii consilieri locali au pus accent pe faptul că este un cabinet PRIVAT. Trebuie precizat că la cabinetul dr. Teodora Șufaru, pacienții au primit și încă primesc (până în aprilie, când expiră contractul pentru spațiul respectiv) consultații GRATUITE pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, așa cum se întâmplă și dacă ai nevoie să te duci la medicul dermatolog, de exemplu, care-și are (momentan?!) cabinetul tot în Policlinică.

Revenind la spațiul unde își desfășoară activitatea singurul medic psihiatru din zona Târgu-Neamț, din 2008 până la sfârșitul lui aprilie a.c., se pare că primăria îl va da în folosință gratuită către Spitalul Orășenesc. Mai apoi, va fi, cel mai probabil, ocupat de dr. Andreea Nechita- cetățean de onoare al orașului și medic dermatovenerolog care își va începe în curând activitatea ca angajată a spitalului de sub Cetate. Dr. Andreea Nechita se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilități, și nu am fi precizat neapărat acest fapt, doar că este unul dintre motivele expuse proiectul de hotărâre la care facem referire:

– având în vedere faptul că în cadrul spitalului a fost angajată doamna Dr. Nechita Andreea Daniela, medic specialist în dermatovenerologie, aceasta încadrându-se în categoria persoanelor cu dizabilități și conform Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritățile publice au obligația să creeze condiții de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu handicap.

Menționăm că dr. Teodora Șufaru nu este angajată a spitalului (și nici nu am auzit să se fi luat în calcul și această alternativă pentru rezolvarea situației deloc plăcută). În schimb, medicul psihiatru are un contract de voluntariat cu unitatea spitalicească de sub Cetate. Așa cum a declarat atunci când i s-a dat cuvântul (după votarea proiectului), dr. Teodora Șufaru se prezintă la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) sau în alte secții atunci când este solicitată, și asigură asistență psihiatrică (gratuită) pacienților din spital.

Dar vorba multă… sărăcia omului.

Cert e că toți consilierii prezenți, de la PSD, PMP și independenta Maria Vrînceanu, mai puțin consilierii liberali Mihai Stoica, Elena Preda, Traian Humulescu și Stefan Nechita, au votat pentru respingerea avizului necesar pentru scoaterea la licitație a spațiului respectiv.

Dr. Teodora Șufaru a declarat în timpul ședinței că va merge în instanță pentru a i se face dreptate.

Per ansamblu, concluzia pare clară: niciun spațiu din policlinică nu va mai fi scos la licitație după ce contractele actuale expiră, urmând ca spațiile să fie puse de primărie la dispoziția spitalului pentru a fi ocupate doar de către medicii angajați aici.

Rămâne de văzut ce specialități medicale noi apar la Ambulatoriul din Târgu-Neamț. Sau dispar.

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate