Nume mari ale „generației în blugi“ vin la B Zone Folk în acest weekend, la poalele Cetății Neamț

  • Interpreți de folk, cunoscuți pe plan internațional, național și local, participă în perioada 13-14 mai la a treia ediție a Festivalului „B Zone Folk România“, organizat de Consiliul Județean și partenerii săi, în Ținutul Zimbrului

În acest weekend se anunță un eveniment de neratat în Parcul Cetate din Târgu-Neamț, unde își vor da întâlnire iubitorii de muzică folk. Cu brațele deschise vor fi întâmpinați și turiștii veniți în vizită în Ținutul Zimbrului pentru a trăi pe viu minunata experiență a cântecelor „generației în blugi“, pe acorduri de chitară. Renumiți interpreți ai muzicii folk din generația veche se vor întâlni pe scenă cu noua generație și cu talentele locale din județul nostru.

În anii ’70 și ’80, când libertatea în România era pusă în genunchi, muzica folk și Cenaclul Flacăra însuflețeau oamenii și le ofereau un sens. Concertele folk nu erau doar evenimente petrecute cu prietenii, erau adevărate manifeste în numele oamenilor liberi. Pentru o oră, două, trei, publicul și interpreții părăseau granițele regimului dictatorial, presărat de cenzură și rigori comuniste. Muzica folk a însuflețit generații întregi în România și a stat mereu în inimile românilor ca un simbol al trăilor libere: să poți gândi cum vrei, să poți iubi pe cine vrei, să poți face ce vrei, să poți spune ce vrei.

Generațiile mai tinere din prezent nu au cum să înțeleagă muzica folk românească la adevărata sa valoare pentru că nu au trăit în anii dinainte de 1989. Pot însă să participe cu inima deschisă în aceste două zile, 13 și 14 mai, în Parcul Cetate din Târgu-Neamț și să prețuiască folkul dintr-o altă perspectivă, cea istorică. Oameni au murit în 1989, indiferent care au fost adevăratele motive din spatele evenimentelor care au dărâmat un regim înrădăcinat adânc în conștiința românilor, cu speranța că noile generații vor fi cu adevărat libere. Muzica depășește mereu barierele fizice sau mentale impuse și e imposibil de cenzurat. Din acest motiv, Festivalul B Zone Folk România continuă să fie, dincolo de scopul atragerii de turiști în Ținutul Neamțului, o lecție de istorie pe care este bine să nu o uităm niciodată și să o prețuim ori de câte ori avem ocazia să o ascultăm.

Sâmbătă, pe 13 mai, festivalul va debuta la ora 16.00. Pe scena din parcul orașului Târgu-Neamț vor urca Grupul de copii „Ariciorii“, Sînziana Ailenei și Grupul „Magic Folk“, Paul Tihan, Andra Andriucă și Bogdan Onofrei, Trupa SPAM, Gheorghe Gheorghiu și Nicu Alifantis & Mirică – Gemini.

Duminică, pe 14 mai, vor concerta Asociația Culturală „Eu Cred“ din Tașca, Grupul „Zori“, cu Daria Boghean și Teodora Beleaua, Ana-Maria Filip, Andrei Păunescu și Cenaclul „Flacăra“, cu Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Radu Gheorghe, Magda Puskas, Cristian Buică, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu, Cătălin Stepa și Trupa „Totuși“.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu orașul Târgu-Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă“ și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. Intrarea la festival este liberă – ce cuvânt frumos, nu-i așa?

Vezi mai multe știri pe Stiri Roman

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate