O fetiță din Neamț a beneficiat de primul transplant hepatic pediatric realizat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din capitală

O fetiță de 11 ani din Neamț a primit o șansă la viață datorită unui îngeraș de doar 3 ani, din Suceava, victimă a unui accident rutier. După ce a intrat în moarte cerebrală, familia a decis donarea organelor micuței în vârstă de 3 ani pentru a salva alte vieți. Așa a beneficiat de transplantul hepatic vital fetița de 11 ani din Neamț, care se afla de mult timp pe lista de așteptare.

„Fetiţa care a beneficiat de transplant avea o afecţiune virală cronică, care a dus la alterarea funcţiei hepatice, apariţia cirozei hepatice şi transplantul de la un donator copil, care din păcate a decedat într-un accident tragic”, a declarat, vineri, 3 martie, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila,  la o conferinţă de presă la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” care a avut ca temă primul transplant hepatic pediatric realizat în acest centru.

Intervenţia complexă care a durat 8 ore a fost realizată cu succes de echipa de chirurgi a Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, coordonată de Conf. Dr. Laura Bălănescu, alături de echipa de chirurgi cu mare experiență de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de Prof.Dr. Irinel Popescu şi Dr. Doina Hrehoreţ. Un rol esențial și deosebit de important pentru această reușită l-a avut și colaborarea echipelor ATI din cele două spitale, sub îndrumarea Dr. Ruxandra Fota și Dr. Loredana Costan. Această intervenţie este o performanţă, efortul echipelor medicale implicate fiind unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât și de întreaga coordonare logistică și de resurse umane.

La Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon, Iași, un alt tânăr aflat în suferinţă pe listele de aşteptare, a primit şansa la viaţă prin transplant, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai donatorului. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi Dr. Cornel Moroşanu, Dr. Adelina Miron, Dr. Cătălin Constandache.

„Toate intervenţiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluţia pacienţilor fiind una bună. Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalismul lor, care au făcut ca gestul unei familii zdrobite de durere să nu fi fost în zadar. Transmitem din suflet sincere condoleanţe familiei greu încercate şi ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei pe care a luat-o. Sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat alte vieți.”, a transmis Agentia Nationala de Transplant.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate