O legendă alături de sportivii Bassai-Dai

Ieri, sportivii clubului Bassai-Dai și-au desfășurat antrenamentul de karate alături de un invitat special: multiplul campion mondial MMA John Smith, o legendă în lumea sporturilor de contact.

Acesta s-a declarat plăcut impresionat de nivelul de tehnică, de forța și disciplina demonstrate de copii: “Nu mă așteptam să găsesc sportivi atât de bine pregătiți și un antrenor atât de dedicat, binecunoscut fiind faptul că în România sportul nu este susținut și promovat de către autorități.”

Le-a povestit copiilor despre rezultatele obținute, despre viața de sportiv profesionist și determinarea de a-ți atinge țelul, dar și despre greutățile întâmpinate și sacrificiile făcute:

Pentru a face performanță trebuie motivație, foarte mult discernământ. Faptul de a renunța nu este una dintre soluții. Sportul este o disciplină destul de complexă, înseamnă sacrificii în același timp, hotărâre, răbdare, un program alimentar destul de bine pus la punct. Este nevoie și de consiliere psihologică pentru a trece peste fiecare obstacol, pentru că nu este ușor. Toți sportivii care au atins excelența cunosc lucrul acesta. Foarte mulți sportivi au nevoie de susținere pe parcurs pentru a ajunge la scopul dorit. Din păcate, în România nu prea se pune bază pe așa ceva, sprijinul e destul de mic. Aici există doar antrenor și cam atât și toată lumea așteaptă performanță. În spatele unui sportiv care face performanță stă o echipă întreagă: antrenor, medic, psiholog, maseur… Eu înaintea fiecărei gale aveam între 10 și 20 de oameni în spatele meu. În România, antrenorul le face de obicei pe toate.

Multiplul campion mondial MMA le-a vorbit copiilor și despre cum să își gestioneze înfrângerile:

„Ne place să câștigam, dar nu prea știm să pierdem, ceea ce este complet greșit. Sunt sportivi de calibru mondial care au știut să piardă și au acceptat acest lucru. Întotdeauna există un câștigător și un învins. Iar dacă ești cel învins, trebuie să accepți acest lucru, să mergi înapoi în sală, să îți analizezi greșelile, să te antrenezi mai departe și să continui. Sportivii de performanță își analizează meciurile avute revăzându-le pe filmări și își corectează greșelile.”

John Smith s-a referit și la faptul că în România sportul nu prea este susținut și încurajat, spre deosebire de alte țări unde reprezintă un domeniu foarte important.

“Am observat că nu multă lume dorește să ajute sportivii. Cunosc oameni cu posibilități financiare foarte mari în România care ar putea da o mână de ajutor, așa cum se întâmplă în alte țări. Dacă pot să dau o mână de ajutor, de ce să nu o fac?”

Sensei Mihai Popa, antrenorul clubului Bassai-Dai: “Suntem încântați și onorați să avem un mare sportiv printre noi, care să povestească din vasta sa experiență despre ce înseamnă să faci cu adevărat un sport cu dăruire și pasiune. Mă bucur că sportivii mei au reușit să lase emoțiile întâlnirii deoparte și să își demonstreze abilitățile. L-am surprins plăcut pe John cu ceea ce facem în sală. Nu pot decât să fiu mândru de aprecierile ce vin de la un luptător de talie mondială, cu nenumărate victorii la activ și titluri câștigate.” La finalul întâlnirii, John Smith s-a fotografiat împreună cu sportivii, le-a împărțit autografe și i-a felicitat și încurajat să continue cu practicarea acestui sport.

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate