O nouă casă de tip familial inaugurată la Târgu Neamț

Fundația Hope and Homes for Children, în parteneriat cu DGASPC Neamț și Consiliul Județean Neamț, a inaugurat joi, 18 august 2022, a patra casă de tip familial (Casa „Veronica“)  la Târgu Neamț, realizată în cadrul procesului de închidere a Complexului de Servicii „Ion Creangă“ Piatra Neamț. La eveniment au participat Sorin Brașoveanu, administratorul public al județului Neamț, Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț, Mirela Negruș și Laurențiu Dulamă, directori general adjuncți ai DGASPC Neamț, Robert Ion – Director de Fundraising & Comunicare Hope and Homes for Children România, Anna Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland România, șefi de servicii din cadrul DGASPC precum și copiii care vor locui aici.

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children le oferă copiilor şi tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educaţie, sprijin emoţional şi consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă„, a declarat Robert Ion, director de Fundraising şi Comunicare Hope and Homes for Children România. „Mulţumim finanţatorului nostru, Kaufland România, pentru că le asigură acestor copii o existenţă cât mai apropiată de normalitate, iar partenerilor de la Consiliul Judeţean Neamţ şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ pentru toată susţinerea de care am beneficiat în cadrul procesului de dezinstituţionalizare în judeţ„, a mai spus Robert Ion.

Asistenţa şi protecţia socială reprezintă un domeniu pe cât de sensibil, pe atât de important pentru administraţia judeţeană, având în vedere că beneficiarii sunt oameni care au nevoie de sprijinul nostru, al celor cu putere de decizie şi cu responsabilităţi prin funcţiile pe care le deţinem. Sunt foarte mulţumit că datorită implicării partenerului nostru Hope and Homes for Children România şi Primăriei oraşului Târgu-Neamţ, s-a mai construit o casă de tip familial la noi în judeţ. Prin acest proiect, copiii care vor fi mutaţi în noul spaţiu se vor bucura de cele mai bune condiţii de trai şi sper să simtă cât mai puţin posibil lipsa familiei. În judeţul Neamţ, dezinstituţionalizarea copiilor, prin mutarea lor din centrele de plasament de tip vechi în astfel de case de tip familial va continua prin construirea altor locuinţe calde şi primitoare, ce vor oferi beneficiarilor condiţii să se dezvolte armonios. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, instituţie care asigură finanţarea sistemului de asistenţă şi protecţie socială din judeţ, le mulţumesc celor care au făcut posibil acest vis, iniţiatorului acestui proiect de suflet – Hope and Homes for Children România, sponsorilor, precum şi profesioniştilor din domeniul asistenţei sociale, care zi de zi sunt în slujba acestor copii„, a afirmat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Inaugurarea a însemnat nu doar o reîntâlnire a tuturor celor implicați în această muncă de echipă ci o celebrare a bucuriei, a satisfacției de a oferi copiilor un mediu familial, cald, luminos unde să își poată dezvolta abilitățile și pe care să-l numească din tot sufletul și cu convingere „acasă“. Emoționați, cei 12 viitori locatari ai căsuței din Târgu Neamț, ajutați și de prietenii lor de la Complexul de Servicii „Ozana“, au venit dis-de-dimineață, au inspectat cu emoție și curiozitate fiecare colțișor și apoi au pregătit cu toții o uriașă salată de fructe cu care să-și întâmpine oaspeții. La finalul ceremoniei, copiii au primit daruri de bun-venit în casă nouă de la Kaufland România și s-au bucurat de tortul special creat pentru ei.

Tranziția din centrele de plasament de tip vechi către alternativele familiale este parte a procesului de dezinstituționalizare, proces care în Neamț a demarat din 2016, prin prin încheierea unui parteneriat între Hope and Homes for Children, DGASPC Neamț și Consiliul Județean Neamț. În cadrul acestui parteneriat au fost realizate 4 case de tip familial – „Felicia“ la Piatra Neamț, „Felix“ la Roznov, „Ștefan“ la Săvinești și „Veronica“ la Târgu Neamț –  primele trei preluând copiii din cadrul Complexului de Servicii „Elena Doamna“ iar ultima va contribui la închiderea centrului de plasament „Ion Creangă” din Piatra Neamț. Parteneriatul cu HHC România va continua urmând a fi realizate împreună cu CJ Neamț și DGASPC noi obiective în beneficiul copiilor.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate