O rețea de socializare a pus la dispoziția autorităților mesajele „private” ale unei adolescente

Hashtag-ul #DeleteFacebook (ștergeți Facebook) a devenit viral astăzi pe platforma Twitter după ce în spațiul public a ajuns informația că Facebook a pus la dispoziția autorităților, după un mandat de percheziție, mesajele private ale unei adolescente într-un dosar în care este acuzată penal că a încălcat legea statului Nebraska din SUA și a făcut un avort după limita legal permisă.

Celeste, în vârstă de șaptesprezece ani, care este judecată ca adult împreună cu mama ei Jessica, așteaptă judecata la Tribunalul Districtual Madison County sub acuzația că s-a încălcat legea din Nebraska care interzice avorturile după 20 de săptămâni, notează Forbes.

În luna iunie a acestui an, Curtea Supremă din SUA a anulat decizia Roe v Wade, veche de 50 de ani. Cazul de referință Roe v Wade din 1973 a hotărât că dreptul unei femei de a-și întrerupe sarcina era protejat de constituția SUA. Acest lucru a dat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină, dar a permis restricții în al doilea trimestru și interdicții în al treilea.

Hotărârea din 2022 a Curții Supreme din SUA nu interzice avortul, dar deschide calea pentru ca statele individuale să interzică procedura. Se așteaptă ca jumătate dintre State să introducă noi restricții sau interdicții. Deja mai multe state au adoptat așa-numitele legi declanșatoare pentru a interzice automat avortul. Președintele Joe Biden a descris-o drept „o eroare tragică” și a îndemnat statele să adopte legi care să permită procedura.

Furnizarea mesajelor private din Facebook autorităților reprezintă unul dintre primele cazuri în care s-a folosit o rețea de socializare pentru a acuza penal o persoană într-un stat în care accesul la avort este restricționat. În prezent, Nebraska interzice avorturile peste 20 de săptămâni, dar parlamentarii se luptă să reducă mult mai mult limita, respectiv la 12 săptămâni. 

Departamentul de Poliție din Norfolk a primit un pont care susținea că Celeste a avortat în aprilie, la 28 de săptămâni de sarcină și a îngropat în secret fătul, cu ajutorul mamei ei. Mesajele obținute prin mandat detaliază cum Celeste a făcut un avort gestionat cu ajutorul mamei sale. De asemenea, se pare că a fost un avort în care a fost utilizat un produs farmaceutic.

Un utilizator a scris pe Twitter, referitor la acest subiect: „Nu folosiți Facebook. Dacă folosiți mesageria, nu vorbiți decât despre vreme și animalele de companie. Rețelele de socializare nu vă sunt prieteni.”

Din această situație reiese că mesajele de pe Facebook nu sunt criptate și pot fi puse oricând la dispoziția autorităților dacă există un mandat. Aici – click puteți vedea cum arată aceste documente.

În acest caz vorbim despre o situație delicată, care a scindat societatea americană după decizia care dă dreptul individual statelor să incrimineze avortul. E o situație care amintește de perioada comunistă din România. Imaginați-vă, însă, cam ce ar fi însemnat o rețea de socializare în acele vremuri care ar fi putut pune la dispoziția Securității conversații private necriptate pe acest subiect…

Cert este că din ce în ce mai mulți utilizatori pe diverse rețele de socializare îndeamnă la ștergerea conturilor de pe Facebook, în condițiile în care există suspiciuni că se poate transforma într-un Big Brother în care conversațiile private… nu sunt de fapt private.

Presa americană arată că activiștii pentru drepturile la avort, experții în confidențialitate digitală și oricine este îngrijorat de confidențialitatea în Statele Unite și-au exprimat temeri că toate comunicațiile digitale ale oamenilor, datele despre locație, aplicațiile care monitorizează ciclul sau alte date private vor fi folosite împotriva lor pentru a criminaliza avortul. Acest caz din Nebraska arată că Facebook, cel puțin, este dispusă să respecte ordinele judecătorești din statele care au incriminat avortul. 

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate