O româncă, selectată de NASA în echipajul care va petrece un an într-o simulare a vieții pe Marte

PHOTO DATE: 11-30-22
LOCATION: Bldg. 220 – CHAPEA
SUBJECT: Photography of Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) facility
PHOTOGRAPHER: BILL STAFFORD

NASA a anunțat pe 17 aprilie că a selectat patru participanți pentru a se îmbarca în prima misiune de un an a agenției într-un habitat pentru a simula viața pe Marte.

CHAPEA, sau Crew Health and Performance Exploration Analog, este o misiune la sol, care urmează să înceapă în iunie la Centrul Spațial Johnson al agenției din Houston, SUA. Misiunea este prima dintre cele trei simulări planificate de un an pe suprafața planetei Marte, timp în care membrii echipajului vor trăi și vor lucra într-un habitat de 1.700 de metri pătrați, imprimat 3D.

Anca Selariu, sursa foto: NASA

Românca Anca Selariu este membru al echipajului de rezervă în această misiune. Potrivit NASA, Selariu este microbiolog în Marina SUA. Experiența ei cuprinde descoperirea și fabricarea vaccinurilor virale, transmiterea prionilor, dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

Anca Selariu a obținut o licență în științe în filologie de la Universitatea din Transilvania, România, o licență în științe în biochimie de la Universitatea Montclair, New Jersey și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare de la Universitatea Rutgers, New Jersey. Ea a finalizat, de asemenea, o bursă postdoctorală la Centrul de Cercetare Prion, Universitatea de Stat din Colorado din Fort Collins.

Cercetătorii vor simula provocările unei misiuni umane pe Marte, inclusiv limitările de resurse, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori de stres și de mediu.

„Simularea ne va permite să colectăm date de performanță cognitivă și fizică pentru a ne oferi mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului”, a declarat Grace Douglas, investigator principal CHAPEA. „În cele din urmă, aceste informații vor ajuta NASA să ia decizii informate pentru a proiecta și a planifica o misiune umană de succes pe Marte”.

Participanții au fost selectați prin apelul de candidați al NASA din 2021. Cei patru membri ai echipajului și doi membri ai echipajului de rezervă sunt după cum urmează: Kelly Haston – comandant, Ross Brockwell -inginer de zbor, Nathan Jones – ofițer medical, Alyssa Shannon – ofițer științific, Trevor Clark – membru al echipajului de rezervă, Anca Selariu – membru al echipajului de rezervă.

Mai multe actualizări despre misiune sunt disponibile pe site-ul dedicat NASA aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate