Observatoarele de lângă Lacul Cuiejdel intră în reabilitare. Primăria Gârcina, interesată să animeze turistic zona

Cu ajutorul angajaților din primăria Gârcina  și al voluntarilor din comună, s-a demarat o acțiune de reabilitare a observatoarelor din apropierea Lacului Cuiejdel. Un prim observator a fost deja recondiționat, iar următorul propus spre reabilitare este cel de la coada lacului.

„Costurile au fost 0. Urmează și celelalte. Am discutat cu cei de la ANANP București care au un parteneriat aprobat prin HCL privind demararea unor proiecte de promovare a Lacului Cuiejdel. Le-am explicat stadiul avansat de degradare a acestor observatoare, dar ne-au comunicat că nu dispun momentan de fonduri necesare, așa că le am propus să reabilităm noi observatoarele prin voluntari și fără costuri prea mari.”, a declarat primarul comunei Gârcina, Gavril Mihai Gontaru.

Înainte și după reabilitare:

Conducerea primăriei intenționează să facă în acest sens un proiect mai ambițios, fie în colaborare cu Consiliul Județean Neamț, fie din bugetul local al comunei.

Administrația locală este interesată să se amenajeze locuri de campare în apropierea lacului și să reglementeze accesul turiștilor în zonă. În prezent, accesul la aria protejată Lacul Cuiejdel nu este foarte clar înțeles de vizitatori, turiștii campează fără vreun control în zonă, folosind traseele existente sau trasee neoficiale, doar cu acces pietonal. Din acest motiv, se dorește stabilirea unor reguli clare pentru a proteja flora, fauna și aria în ansamblul său, problema deșeurilor fiind, de asemenea, una acuta.

În atenția primăriei este și o cerere din partea unui ONG interesat să se amenajeze trasee pentru biciclete în zona Lacului Cuiejdel, pentru a se promova ecoturismul și a se dezvolta trasee turistice tematice non-invazive sau foarte puțin invazive în aria naturală protejată.

În acest sens, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate consideră oportună constituirea unui grup de lucru la care să participe reprezentanți ai primăriei Gârcina, ai ANANP – Neamț și ai altor instituții specializate, cum ar fi Direcția Silvică Neamț, gestionarul fondului de vânătoare etc., pentru a se ajunge la un numitor comun cu privire la elementele necesare pentru protejarea Lacului Cuiejdel și anumite proiecte de animare a zonei din punct de vedere turistic.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate