Odiseea gropilor de gunoi neconforme: Ce e cu muntele de 50.000 de tone de așa-zis compost de la Piatra-Neamț

Depozitele neconforme de deșeuri din Neamț constituie încă o problemă pentru județ. Deși sistemul de management integrat al deșeurilor din Neamț a fost realizat încă din 2014, aceste pseudo-gropi de gunoi nu au fost gestionate așa cum trebuie nici până în ziua de azi.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu Neamț, aceste spații de depozitare a deșeurilor, cum sunt cele din Roman sau Târgu Neamț, au fost autorizate pe o perioadă limitată de timp, până când a fost finalizat depozitul de deșeuri de la Girov.

„În momentul în care s-a dat în primire depozitul de la Girov, s-au închis aceste spații de depozitare. Obligativitatea de a aduce terenul la forma inițială o aveau operatorii care au solicitat autorizația de mediu. Rossal Roman și Eurosal Târgu Neamț aveau obligația să care toate deșeurile adunate la Girov. S-a transportat o cantitate mică, iar ritmul de transfer e foarte scăzut. Noi i-am sancționat cu câte 4 miliarde de lei vechi pe fiecare până când autorizațiile au expirat. În acel moment noi nu mai avem ce să controlăm pentru că nu mai autorizație și nu mai avem de ce să ne legăm. Ei au niște obligații post închidere de transfer al deșeurilor în continuare, dar în ritmul ăsta se duce undeva la 7-8 ani de acum înainte. Asta este realitatea.”, spune Iftime Petrariu, șeful Gărzii de Mediu Neamț.

De asemenea, la Piatra-Neamț avem un munte de gunoi acoperit cu iarbă. Pe scurt, Primăria Piatra-Neamț a îngropat pe un teren de pe malul Bistriței 50.000 de metri cubi de gunoi pentru care pietrenii au plătit bani grei ca să fie reciclat și depozitat ecologic, lucruri care nu s-au întâmplat.

Li s-a spus oamenilor că gunoiul costă așa de mult pentru că primăria vrea să salveze planeta și că taxele de ducere a gunoiului la groapa de la Girov sunt mari, doar că 50.000 de metri cubi de gunoi nu au mai ajuns la groapa de gunoi, dar banii au fost încasați. Cine s-a bucurat de sumele fabuloase de bani strânse de la pietreni pentru acest gunoi e o poveste despre care poate nu se va vorbi niciodată oficial, deoarece corupția la Neamț în acest domeniu este generalizată și toate instituțiile se acoperă una pe alta, mulți dintre cei care ar trebui să controleze și să sancționeze fiind implicați direct sau prin interpuși în afaceri cu gunoi.

„Acum 12 ani s-a dispus de către Primăria Piatra-Neamț, deținătoarea autorizației de mediu, nu Branter are autorizația de mediu, construirea unui depozit de compost. Nu s-au respectat normele privind acest depozit. Pe lângă deșeurile care făceau obiectul compostului s-au mai depozitat și alte deșeuri și numai compost nu mai este. Au fost sancționați și Brantner, și Primăria, atât de noi cât și de Comisariatul General de la București. Terenul este al primăriei Piatra-Neamț și are responsabilitate pe nerespectarea normelor de compost.

Urmează ca, anul următor, când se închide celula 2 de la Brantner, să fie folosiți acei 50.000 de mc de „compost” pentru închidere. Deocamdată nu poate fi relocat pentru că blochează activitatea. Mai mult, sunt alte instituții care pot cerceta mai departe.”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate