Oficial, se recunosc deversările ilegale de ape uzate în Cuiejdi. S-au găsit și țapii ispășitori: canalizările de pe timpul lui Ceaușescu (VIDEO)

În decursul timpului am semnalat în nenumărate articole faptul că în Piatra-Neamț prin rețeaua de ape pluviale sunt deversate în râul Cuiejdi dejecții și ape uzate, în special în zona Dărmănești.

De fiecare dată primăria Piatra-Neamț a promis că rezolvă situația, Poliția Locală a mai găsit pe câte unul care se conectase la această instalație și deversa acolo apele uzate, dar situația nu s-a rezolvat niciodată, iar instituțiile abilitate să oblige primăria Piatra-Neamț să intre în legalitate au tolerat inexplicabil aceste aspecte.

Este inacceptabil ca în 2022, cînd toată Europa pune accent pe reducerea poluării, la noi, la Piatra- Neamț, să se deverseze apele uzate în Cuiejdi, afluent al Bistriței.

Deoarece situația sesizată este mai veche de 10 ani de zile și s-au tot făcut reveniri asupra sesizării publice a dezastrului ecologic și nu s-a rezolvat poluarea continuă a râului Cuiejdi, Instituția Prefectului Neamț a solicitat instituțiilor abilitate să se mobilizeze la fața locului și să ia măsuri.

Ni s-a spus că, printr-o adresă care a ajuns la Prefectură de la Poliția Locală pe 10 mai 2022, se arată că polițiștii locali au verificat conductele de scurgere a apei pluviale în albia râului Cuiejdi, pornind de pe strada Orhei (zona Staro), până la podul Erou Bucur, fără a constata deversări de ape uzate, ci doar de ape pluviale.

Nu știm exact ce au verificat și nu au găsit, dar mai jos puteți vedea o filmare publicată de noi pe 21 mai 2022, chiar din zona analizată vizual și olfactiv de Poliția Locală:

În urma verificărilor mai amănunțite, însă, au constatat că pe străzile Dărmănești, Negoiului și Vrancei, 51 de locuințe au fose septice sau WC în curte. Secolul XXI. Concluzia: va rezolva mai departe Garda de Mediu. Nu se știe când și cum.

De asemenea, s-a reușit identificarea unui proprietar care utiliza rețeaua pluvială pentru eliminarea apelor uzate și s-a dat amendă conform HCL 228/2021. Înțelegem, totuși, că acest proprietar ar avea actele depuse pentru racordarea la rețeaua de canalizare.

Drept urmare, mai multe instituții s-au întâlnit la o masă și au ajuns la concluzia sincronizată cu mileniul 3 că e obligatorie branșarea/racordarea la rețeaua publică de canalizare a tuturor cetățenilor și s-a mai sugerat înlocuirea conductelor dintre căminele menajere din vecinătatea blocurilor și rețeaua menajeră stradală, precum și repararea celor uzate.

Ce surse de poluare a identificat ApaServ:

Primăria municipiului Piatra-Neamț a spus că au fost identificate în anul 2021 de către reprezentanții Poliției Locale și S.C. Publiserv S.A. Piatra-Neamț neconformităţi în căminele colectoare de canalizare menajeră, care constau în infiltrații în canalele de canalizare pluvială aflate în imediata apropiere. S-au făcut 13 notificări către proprietari sau asociații de proprietari pentru a remedia problemele.

La verificarea efectuată de Poliția Locală a municipiului Piatra-Neamţ în cursul lunii octombrie 2021, s-a constatat remedierea în 12 cazuri din cele 13 notificate. A rămas de remediat cazul de pe str. Dărmănești, unde proprietarul a făcut solicitare la ApaServ pentru branşare la reţeaua de canalizare menajeră.

Controalele recente au sugerat că în prezent situația nu e atât de gravă, comparativ cu ce a fost în trecut și s-a constatat că debitul apelor menajere deversate în râul Cuiejdi prin reţeaua de canalizare pluvială s-a diminuat, dar deversarea continuă în mod special prin conducta situată în zona Staro. Conform probelor de apă prelevate de către S.G.A. Neamț din 3 guri de descărcare și din 2 secțiuni situate amonte și aval de zona în cauză, a rezultat că, datorită debitului mic de ape uzate deversate, nu s-a produs degradarea calității apei râului Cuiejdi.

Printr-o Hotărâre a Consiliului local al municipiului Piatra-Neamţ din 2002 a fost aprobată concesionarea unor servicii publice şi s-a aprobat proiectul contractului de concesiune dintre Primăria municipiului Piatra-Neamţ şi S.C. Publiserv S.A. Piatra-Neamţ, care include şi concesionarea serviciului public de întreţinere, reparare şi exploatare a rețelei pluviale.

Așadar, ApaServ administrează canalizarea menajeră, iar S.C. Publiserv S.A. Piatra-Neamţ trebuie să efectueze întreținerea reţelei de canalizare pluvială și să verifice starea căminelor din zona respectivă, pentru a se preîntâmpina, teoretic, deversarea apelor uzate menajere în albia râului Cuiejdi.

În vederea soluţionării problemelor referitoare la deversarea de ape uzate în albia amenajată a râului Cuiejdi, au fost stabilite în sarcina C.J. Apaserv S.A. şi S.C. Publiserv S.A. măsuri cu termene de rezolvare, după cum urmează:

  • Monitorizarea punctelor de descărcare ape uzate în albia râului Cuiejdi pentru a interveni în mod operativ cu lucrări de curăţare și igienizare a zonei, inclusiv cu lucrări de întreţinere şi reparaţii în scopul reducerii impactului;
  • Evaluarea costurilor de reparaţie a conductelor de colectare a apelor uzate menajere şi a conductelor de colectare a apelor pluviale;
  • Stabilirea unui grafic pentru executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a reţelei de canalizare a apei menajere şi a reţelei pluviale pentru eliminarea deversărilor ilegale de ape uzate menejere neepurate în râul Cuiejdi si prezentarea la întâlnirea stabilită de comun acord, în data de 03.06.2022.

În sarcina Primăriei municipiului Piatra-Neamt au fost stabilite măsuri de monitorizare și informare a Gărzii Naţionale de Mediu — Comisariatul Judeţean Neamţ.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate