Ordin pe unitate! Consilierii PNL au blocat în mod aproape criminal o finanțare vitală prin PNRR pentru dotarea cu aparatură a Spitalului din Bicaz

Lupta politică din Bicaz capătă valențe aproape criminale și amenință direct dreptul la sănătate al locuitorilor, plătitori de taxe și impozite. După închiderea spitalului din timpul lui Băsescu și multiple sabotaje care au împiedicat modernizarea după redeschidere, unitatea medicală din Bicaz e din nou lovită de interese politice ale foștilor PDL-iști îmbrăcați acum în haine liberale.

În ședința din 14 decembrie 2022 au fost puse pe ordinea de zi două proiecte care ar fi validat, cu acordul Consiliului Local, o cerere de finanțare prin PNRR pentru dotarea cu aparatură modernă a ambulatoriului integrat al spitalului din Bicaz și, de asemenea, cu echipamente și materiale pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Nu știm exact ce intenții reale au stat în spatele votului negativ dat de consilierii PNL, însă cert este faptul că cele două proiecte nu au fost adoptate, iar orașul Bicaz a pierdut, astfel, o posibilă finanțare prin PNRR în valoare totală de 23,3 milioane lei pentru spital, din care contribuția pentru cheltuielile neeligibile a fost estimată la 3,6 milioane lei.

Respingerea proiectelor a fost dezamăgitoare, atât pentru inițiatorul lor, primarul Nicolae Sălăgean, dar și pentru managerul unității medicale, Letiția Damoc, prezentă la ședință.

„În momentul în care s-a pus în discuție problematica fiecăruia dintre cele două proiecte aferente spitalului au explicat și doamna Damoc, și personalul aparatului de specialitate al primarului exact cum stau lucrurile, care este situația, însă cu toate explicațiile, și cele strict de specialitate, au votat contra, unii au și lipsit. Consilierii PNL au constituit o majoritate, alături de USR.

Situația era pentru a se însuși începerea implementării acestor două proiecte, în așa fel încât noi urma să încheiem un acord de parteneriat între UAT Orașul Bicaz și spitalul orășenesc Bicaz prin care noi desemnam conducerea spitalului ca lider de proiect, având în vedere că erau proiecte cu un puternic caracter profesional, medical, de specialitate. Pentru a putea depune cererea de finanțare, printre altele era necesar acest document, o Hotărâre de Consiliu Local.

La primul proiect, cel cu privire la dotarea cu aparatură au întrebat ce se întâmplă dacă nu se pune în funcțiune aparatura. Cum să nu se pună în funcțiune aparatura?! Pe lângă faptul că trebuie achiziționată aparatura, e nevoie și de spațiu. Spațiile există. A mai existat intenția în 2018, când s-a mai depus o dată un proiect de reabilitare a ambulatoriului de specialitate, dar la vremea aceea dintr-o motivație aberantă din ghidul de finanțare, proiectul nu a fost declarat eligibil. Dar noi nu am stat cu mâinile încrucișate. Am mai obținut niște fonduri de la Consiliul Județean și am mai început lucrări, din aproape în aproape. S-a înlocuit tâmplăria la încăperile unde urma să fie amplasată aparatura. Trebuia să mai intervenim la instalația electrică și apoi să mergem pe lucrări de finisaje. Ele ar fi fost realizate.

Motivația la acest proiect a fost că de ce nu știm exact care va fi valoarea acestor lucrări pe care le considerau neeligibile. S-au făcut precizări și din partea conducerii spitalului, și a noastră prin specialiștii noștri că există deja parte dintre încăperi care sunt puse toate la punct, doar să fie dotate cu aparatură. În această situație, cheltuielile neeligibile s-ar ridica undeva la 500.000 de lei, doar. Au cerut date mai concrete. Le-am spus că abia după ce se aprobă eligibilitatea proiectului noi vom face proiectul tehnic și proiectantul va fi cel care va spune ce e nevoie.

La celălalt proiect, cu privire la evitarea infecțiilor nosocomiale, nu e vorba decât de aparatură pe care o iei și o pui în priză.”, ne-a declarat primarul Nicolae Sălăgean.

Concluzia care se poate trage de aici este că cel mai probabil consilierii PNL au primit ordin pe unitate să se opună oricărui proiect care vine dinspre PSD. Orice argument logic nu îi convinge, nici măcar faptul că respingerea acestor proiecte lovește direct în cetățeni și în dreptul lor la sănătate.

Acești oameni au votat împotriva unei finanțări pentru obținerea de fonduri pentru aparatura spitalului care deservește mii de locuitori de pe Valea Muntelui. Votul lor nu e doar împotriva PSD. E și împotriva cetățenilor care, în mod ironic, i-au ales pe ei să îi reprezinte în Consiliul Local, unde au depus un jurământ: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor orașului Bicaz. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”.

Oare chiar și-au respectat jurământul?

Mai jos puteți urmări întreaga ședință de Consiliu Local:

Cele două proiecte sunt disponibile mai jos (dați click pe text pentru a le deschide):

Proiect nr. 2 privind aprobarea depunerii proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul ”DOTARE AMBULATORIU INTEGRAT AL SPITALULUI ORĂȘENESC ”SF. IERARH NICOLAE” BICAZ, JUDEȚUL NEAMȚ” în vederea finanțării acestuia în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate – Investiția 2. Dezvoltarea infrasructurii medicale prespitalicești – I1.3 Unități de asistență medicală ambulatorie, apelul de proiecte MS-0013

Proiect nr. 3 privind aprobarea depunerii proiectului șia cheltuielilor legate de proiectul ”DOTAREA SPITALULUI ORĂȘENESC ”SF. IERARH NICOLAE” BICAZ, JUDEȚUL NEAMȚ” CU ECHIPAMENTE ȘI MATERIALE DESTINATE REDUCERII  RISCULUI DE INFECȚII NOSOCOMOALE” în vederea finanțării acestuia în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate – Investiția 2. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, apelul de proiecte MS-0024.

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate