Părinții copiilor cu autism își doresc să vadă… o abordare umană/ Daniel Gugiu, psiholog autonom:

Cel de-al șaisprezecelea an, în care ziua de 2 aprilie este recunoscută ca zi de conștientizare a autismului în rândul diferitelor comunități, reprezintă un bun prilej de a reflecta asupra acestei „teme”.

Din punct de vedere terapeutic, ca cel care iau contact zilnic cu efortul de conectare al copiilor, dar și cu zbaterile, revolta, nevoia de răspunsuri a părinților care, în funcție de vârsta, potențialul, diagnosticul copilului, observ că se află în diverse etape. Unii dintre ei găsesc că este o luptă cu autismul. Pentru alții aceasta reprezintă deja un mod de viață braț la braț.

Părinții, deși își doresc „minuni” de la copiii lor sau de la terapeuți, nu cer în mod direct asta, ci mai degrabă își doresc să vadă o abordare umană în care activitățile să fie alternate de la cele mai simple la cele mai dificile, dar în care să conteze și preferința și potențialul copilului.

O abordare care aduce un surâs spontan pe chipul copilului, un contact vizual sau orice semn al plăcerii resimțite de către copil sunt de neprețuit.

Dincolo de un diagnostic, copiii simt emoție pe care de cele mai multe ori nu o pot împărtăși adecvat. În spatele necooperării nu este mereu opoziționismul, ci poate fi o dificultate de procesare senzorială tactilă, o reacție față de mediul pe care îl găsesc ca fiind ostil și lista ar putea continua.

Mai mult decât orice, această zi invită la informare, solidaritate, umanitate și colaborare între terapeuți pentru a se înregistra rezultatele scontate.

Daniel Gugiu, psiholog autonom

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate