Participarea la recensământ este obligatorie. Cei care refuză să ofere date riscă amendă

Recensământul Populației și Locuințelor runda 2021 a intrat în etapa colectării datelor prin interviuri față în față. În județul Neamț, gradul de autorecenzare este de aproximativ 50%.Cei care nu s-au autorecenzatși cei care nu au finalizat corect și complet formularele de recensământvor fi vizitați de recenzori la adresele de reședință, până pe 17 iulie.

Foarte important:recenzorul trebuie să prezinte actul de identitate și legitimația de recensământ, are o tabletă cu ajutorul căreia va înregistra datele, explică întrebările și completează chestionarul de recensământ cu informațiile oferite!Fiecare decide dacă permite accesul recenzorului pe proprietate, dar are obligația de a răspunde la întrebările chestionarului, fie că o face pe casa scării sau la poartă.

Participarea la recensământ este obligatorie. Cei care refuză să ofere datele solicitate sunt pasibili de amenzi între 1.000 și 3.000 de lei. Cei care împiedică recenzorii în activitatea de recenzare sunt pasibili de aceleași amenzi. La fel, furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții și se sancționează cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Amenzile sunt aplicate de o persoană desemnată de primărie, cu ajutorul Poliției Locală.

NU se poate răspunde doar la anumite întrebări din chestionarul de recensământ, toate întrebările sunt obligatorii și trebuie bifate corespunzător cu situația persoanei recenzate. Întrebările au fost concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane și nu încalcă viața privată. Așadar, NU există niciun motiv pentru care cineva ar putea refuza să răspundă.

DA, datele oferite sunt protejate și confidențiale. Institutul Național de Statistică și direcțiile sale teritoriale nu solicită informații confidențiale, precum datele cardurilor bancare, veniturile, istoricul medical sau simpatii politice.

NU, formularul de recensământ nu conține întrebări privind avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri.Întrebările privind locuința sunt menite să ofere o imagine clară și corectă a condițiilor de trai existente la momentul recensământului.

DA, identificarea persoanei recenzate se face pe baza CNP-ului, pentru că,acesta fiind un cod unic, elimină posibilitatea ca o persoană să fie recenzată de mai multe ori și, deci, crește gradul corectitudinii rezultatelor.

Foarte important:în procesul de recenzare, CNP-urile sunt înlocuite de coduri generate în scop statistic (identificatori statistici unici), pentru a elimina complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate.Datele înregistrate în chestionarele electronice cu ajutorul tabletei sunt transmise către serverele STS imediat ce se termină de completat fiecare chestionar, sunt anonimizate și nicio persoană nu mai poate fi identificată.

Toate informațiile colectate sunt folosite exclusiv în scopuri statistice, adică pentru producerea de indicatori statistici pe diferite caracteristici ale populației (sexe, vârste, stări civile, niveluri de educație, etnii, limbi materne, ocupații, etc.).

NU se transmit datele către alte instituții! Se vor transmite publicului larg doar rezultatele recensământului, după ce va fi finalizată etapa de prelucrare a datelor colectate în cadrul RPL2021.

Durata interviului față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, dar, în medie, este între 3 și 10 minute per persoană. Discuția dintre recenzor și recenzat este confidențială, nu se înregistrează nici video, nici audio. Recenzorul a semnat un acord de confidențialitate pentru datele pe care le colectează, iar dacă nu îl respectă, este pasibil, la rândul său, de amendă.

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro.

Unitatea Judeţeană Neamț de Implementare a

Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate