Pe 6 mai, protest pașnic la Piatra-Neamț contra proiectelor de mobilitate urbană și „orașului de 20 de minute”

Prin dispoziția nr. 1373 din 5 mai 2023, primăria Piatra-Neamț a autorizat un protest pașnic pentru data de sâmbătă, 6 mai 2023, între orele 17-19. Evenimentul va avea loc de desfășurare trotuarul din fața Teatrului Tineretului și se estimează participarea a 100 de persoane. Autoritățile locale nu au aprobat cererea de marș prin oraș, cu motivarea că se desfășoară lucrări.

Scopul manifestării este acela de a protesta împotriva proiectului de lege privind „mobilitatea urbană” aflat în Parlament și a transformării municipiului Piatra-Neamț în oraș-pilot al unui astfel de proiect care vizează „orașul de 20 de minute”.

Descurajarea utilizării autovehiculelor personale este un atac la adresa dreptului de proprietate privată, iar condiționarea deplasării pe termen mediu și lung strict de transportul în comun de orice fel îngrădește, dacă nu cumva desființează cu totul, dreptul constituțional la liberă deplasare.

Primăria Piatra Neamț nu a consultat cetățenii nemțeni dacă sunt de acord cu asemenea îngrădiri permanente ale drepturilor lor fundamentale.

Proiectul de lege vizând mobilitatea urbană durabilă, plx 47/2023, se află abia acum în Parlamentul României, unde sperăm că nu va fi niciodată aprobat, ceea ce înseamnă că Primăria nu are încă un temei legal pentru asemenea modificări structurale ale aspectului orașului.

Din aceste motive, vă invităm sâmbătă 6 mai 2023 în Piatra Neamț, în fața Teatrului Tineretului, între orele 17.00-19.00, pentru a ne exprima dezacordul față de proiectul de lege din Parlament și față de lucrările edilitare începute deja de Primărie.

Protestul este autorizat de către Primaria Piatra Neamț și intenționează să tragă un semnal de alarmă față de încălcările drepturilor fundamentale ale omului, pe care aceste proiecte le produc.

Nu avem nimic împotriva amenajării unor spații pentru pietoni și bicicliști, atât timp cât acestea nu condiționează dispariția dreptului conducătorilor auto de a circula liber.

Protestul va fi încununat de o petiție pe care o vom depune la Primărie, în care solicităm sistarea lucrărilor care au legătura cu „emisii zero de carbon”, care înseamnă moartea vegetală, cu descurajarea utilizării autovehiculelor, dar și cu „transportul inteligent”, „orașul inteligent” (smart city), expresii folosite în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Piatra-Neamț 2021-2027.

Vă așteptăm.

Mihai-Silviu Chirilă
Organizator protest

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate