Peste 540 de copii din Neamț suferă de tulburări de spectru autist

Ziua de 2 aprilie a fost desemnată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ziua în care în toată lumea se desfăşoară manifestări şi evenimente cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a autismului, de a încuraja diagnosticarea precoce şi intervenţia timpurie, dar şi de a atrage atenţia asupra nevoilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

În evidențele DGASPC Neamț, sunt peste 2.200 de copii cu dizabilități, dintre care 542 suferă de tulburări de spectru autist.

Instituția oferă mai multe tipuri de servicii specializate copiilor cu autism. Cel mai nou serviciu înființat este o echipă mobilă destinată doar copiilor cu tulburări de spectru autist. Echipa a început să funcționeze din martie 2023 și acționează în municipiul Roman și comunele limitrofe, oferind gratuit la domiciliu servicii de consiliere psihologică, logopedie și kinetoterapie.

DGASPC mai are încă 2 echipe mobile ce acoperă întreg județul și care oferă servicii psihologice și de recuperare copiilor cu dizabilități neuropsihice și motorii. De asemenea, instituția are în structură două centre de recuperare de zi pentru copiii cu dizabilități, situate în Piatra Neamț, unde sunt oferite gratuit servicii specializate copiilor cu diverse tipuri de dizabilități printre care se numără și mulți copii cu tulburări din  spectrul autist (TSA) și familiile acestora.

Lor li se adaugă ong-urile care luptă pentru incluziunea acestor copii speciali în comunitate, cum ar fi Asociația Căsuța cu Miracole din Târgu-Neamț.

Prin tot ceea ce facem încercăm să demonstrăm că suntem solidari cu familiile persoanelor cu autism, conştienţi că integrarea acestora este foarte importantă și încrezători că vom reuși, pas cu pas, să construim o societate în care oamenii speciali să fie parte integrantă din comunitate. Pentru noi, copiii și tinerii cu autism și familiile acestora sunt prioritari, motiv pentru care ne străduim să dezvoltăm servicii noi și să creștem calitatea celor existente, conștienți fiind că doar intervenția timpurie și diagnosticul precoce pot contribui decisiv la viitorul acestor copii“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.

DGASPC Neamț se alătură și anul acesta manifestărilor internaţionale de celebrare a Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului și va lumina în albastru, duminică seara, 2 aprilie, sediul administrativ din strada Alexandru cel Bun, nr.11, Piatra Neamț. Acest gest simbolic se dorește a fi un semn de solidaritate cu persoanele cu tulburări din spectrul autist şi de susţinere a demersurilor pentru înţelegerea, cunoaşterea şi tratarea autismului.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate