PETIȚIE: Se cere suspendarea autorizației sanitar-veterinare a adăpostului de câini din Piatra-Neamț

Asociația de protecția animalelor, Youth For Neamț, prin proiectul Ham Piatra-Neamț a creat o petiție prin care cere „suspendarea/anularea autorizației sanitare pentru adăpostul de câini din municipiul Piatra-Neamț administrat de SC Salubritas SA sau, alternativ, suspendarea tuturor activităților de capturare și eutanasiere până la restabilirea condițiilor minime prevăzute de reglementările în vigoare. O anchetă amănunțită a DSVSA și BPA Neamț care să înceapă cu preluarea tuturor fișelor medicale ale tuturor câinilor care au murit în ultimii 3 ani pentru a verifica tratamentele efectuate și motivele morții.

Din cercetările făcute de asociație, peste 1.000 de câini au murit în adăpostul public din Piatra-Neamț din 2018 până în prezent, nu din cauza eutanasierii, ci din alte cauze. Se mai arată că s-au făcut mai multe sesizări, din 2020 până în prezent, însă nu s-au putut observa îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește rata crescută a mortalității din adăpost, de regulă din cauza diferitelor boli specifice, contagioase: parvoviroza, jigodie, viermi etc. Cei mai mulți pui, nevaccinați, care ajung în adăpost nu supraviețuiesc.

Aproape unul din doi câini care moare în adăpostul municipal Piatra Neamț nu moare ca urmare a eutanasierii, ci din „alte cauze”. Câinii, în special puii de câine, mor tot timpul, iar cei mai mulți dintre ei nu primesc nicio îngrijire veterinară, în ciuda faptului că bolile contagioase care îi ucid pot fi observate cu câteva zile înainte de moarte.”, se arată în petiție.

De asemenea, se mai arată că s-a ajuns la un număr de peste 540 de câini cazați în adăpost, deși datele oficiale cunoscute până în prezent indică faptul că adăpostul ar avea o capacitate maximă autorizată de 450 de locuri, însă pe această speță se așteaptă răspunsuri de la autorități pentru clarificare.

Câinii care ajung în acest adăpost nu sunt doar din Piatra-Neamț, ci și din alte localități cum ar fi:  Agapia, Alexandru cel Bun, Bicaz, Botești, Doljești, Dulcești, Dumbrava Roșie, Gârcina, Gherăești, Girov, Podoleni, Roznov, Săvinești, Ștefan cel Mare, Târgu Neamț, Zănești.

Dacă susțineți demersul acestei petiții, o puteți citi în integralitatea ei și semna AICI – CLICK.

Cu toate că această activitate de capturare a câinilor de pe străzi folosește sume impresionante din bugetul local al primăriilor, fenomenul e departe de a fi eradicat, deși se tot capturează de mai bine de 2 decenii. Câteva primării din Neamț au făcut și o serie de campanii de sterilizări gratuite în 2023, în număr destul de restrâns, însă cele mai multe campanii au fost susținute exclusiv din fondurile ONG-urilor de protecția animalelor.

Dacă nu se va merge în paralel cu niște campanii de sterilizări masive, în tot județul, vor fi în permanență câini pe străzi care vor continua ciclul înmulțire/capturare/eutanasiere pe bani publici.

Din păcate, puțini primari și consilii locale sunt receptivi la această alternativă mai eficientă de gestionare a fenomenului animalelor fără stăpân prin sterilizare.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate