Piatra-Neamț va deveni un șantier. Despre culoarele de mobilitate urbană, cu city managerul Vlad Moscalu (VIDEO)

Curând vor începe lucrările în Piatra-Neamț pentru implementarea planului de mobilitate urbană. Pentru ca pietrenii să știe la ce să se aștepte în perioada următoare, am discutat acest subiect cu city managerul Vlad Moscalu.

Unul dintre tronsoanele afectate de aceste lucrări va fi strada Mihai Viteazu (Calea Romanului).

„Acest tronson prevede o reconfigurare completă: a stațiilor, a trotuarelor, introducerea pistelor de biciclete, crearea unor alveole pentru mijloacele de transport în comun, generarea unei benzi strict pentru mijloacele de transport în comun și, bineînțeles, reasfaltarea acestor străzi.”, a spus Vlad Moscalu.

Aceeași situație e valabilă și pentru celelalte două tronsoane ale planului de mobilitate urbană din oraș, respectiv coridorul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Traian și Gară – 1 Mai (varianta).

„Locurile de parcare vor dispărea pentru că vor fi înlocuite fie de piste pentru biciclete, fie de o bandă specifică mijloacelor de transport în comun.”, a precizat Vlad Moscalu.

Potrivit city managerului, anumite locuri de parcare care înainte erau în spic vor fi aliniate cu axul drumului, însă majoritatea locurilor de parcare de pe aceste tronsoane vor fi desființate.

„Nu putem avea o soluție universală. Nu putem avea și una, și alta, pentru că spațiul este limitat. E clar că trebuie să ajungem la un echilibru, să asigurăm un transport auto eficient, dar și spațiu pentru parcări. Pe aceste coridoare principale, vrem să asigurăm un mijloc de transport eficient. Să ne asigurăm că acel mijloc de transport circulă eficient de la un capăt la celălalt al coridorului și nu se oprește din cauza unor mașini parcate. (…) Asta nu înseamnă că primăria nu caută soluții pentru locuri de parcare. Am început de anul trecut cu departamentul de cadastru să inventariem ce trebuia inventariat cu mult timp în urmă, digital, transparent. Să știm ce terenuri avem, ce putem construi pe ele. Odată ce se clarifică situația lor juridică intră în faza de construcție locuri parcare. Avem deja identificate spații pentru cartiere. Săptămânile următoare vom face o conferință de presă strict pe parcări, cu ce soluții am găsit, parcări supraetajate, la sol sau în subsol și să vedem cum acceptă publicul aceste propuneri.”, a spus city managerul.

Ca o noutate, se pare că pe Calea Romanului sensul giratoriu de la Maelvi care crea blocaje se va desființa.

Pe zona de la Gară, spre 1 Mai, pe variantă, o parte dintre locurile de parcare se vor păstra, însă numărul lor se va reduce, deoarece cele în spic vor deveni aliniate cu axul drumului. De menționat e faptul că pe acest coridor nu vor fi piste de biciclete din cauza riscului traficului din zonă și e important pentru administrația locală ca acel culoar să fie funcțional pentru traficul greu în special.

„Podul de la piață a suferit o degradare a zonelor laterale pietonale. Din investigațiile pe care le-am făcut, lucrările anterioare nu au fost corespunzătoare. S-a construit peste acele console și s-au degradat. Prin proiectul de mobilitate, aceste zone se vor reface prin reconstrucție, iar podul se va supralărgi.”, a precizat Vlad Moscalu.

City managerul a mai declarat că aceste planuri sunt perfectibile. Dacă ele arată astăzi pe hârtie într-un anumit mod, se mai pot aduce modificări pe parcurs în funcție de comportamentul participanților la trafic și aici ne referim la modul în care se va face accesul de pe străzile laterale în aceste coridoare.

Pe coridorul care leaga Bulevardul Traian de Bulevardul Decebal vor dispărea sute de locuri de parcare, practic toate acele locuri de parcare care în acest moment sunt pe calea de rulare. În această zonă, foarte multe spații comerciale vor fi destul de afectate de lipsa locurilor de parcare. Pe scurt,  recomandarea pe viitor este să se circule mai mult pe jos, pe bicicletă sau cu transportul în comun, iar cei care rămân fără locurile de parcare de pe aceste coridoare vor trebui să găsească soluții.

În premieră, s-au alocat fonduri pentru reabilitarea infrastructurii de apă pe aceste culoare de mobilitate și în curând vor începe lucrările. Vlad Moscalu a explicat că nu se va recurge la oprirea apei, ci se va lucra în paralel, iar în final se va face un bypass pentru a conecta țevile. De asemenea, vor fi montați senzori la nodurile principale pentru a identifica pierderi, prin măsurarea presiunii și debitului.

O problemă care va afecta destul de mult traficul va fi închiderea podului de la spital care va fi demolat complet și reconstruit, dar Vlad Moscalu își pune speranța că se va termina în 3 luni, cu un constructor performant.

Zeci de stații de încărcare a mașinilor electrice vor fi, de asemenea, construite și aici va fi nevoie de o bună colaborare cu operatorii care administrează aceste rețele de energie pentru a găsi cele mai bune soluții, mai ales că vorbim de un consum ridicat de curent pentru alimentare.

Ca o concluzie, Piatra-Neamț va deveni un șantier, va fi disconfort, praf, dar e o realitate la care va trebui să ne adaptăm în perioada următoare. Administrația locală e conștientă de disconfortul creat, dar city managerul promite că va fi o lucrare bine făcută și că, într-un final, cât de repede se va putea, „va fi bine”.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate