Podul nou și podul vechi de la Piața Centrală se „distanțează social” (VIDEO/DOCUMENTE)

De câțiva ani primăria promite lărgirea podului de la piață de la 2 benzi la 4 benzi pentru a asigura fluența traficului care se gâtuia în acest punct. Ideea era una foarte bună, fiind prezentată în acest fel, numai că lucrările care se efectuează în prezent la pod în cadrul proiectelor de mobilitate urbană au arătat opiniei publice ce se întâmplă de fapt cu aceste 4 benzi. În realitate, traficul rămâne la fel de strangulat, cu o singură bandă pe sens pentru mașini și camioane, deoarece pe pod mijloacele de transport în comun vor avea bandă unică dedicată. Mai mult, podul vechi cu 2 benzi se transformă în pod cu 3 benzi și e mai îngust decât înainte.

Lucrările proiectate au în vedere amenajarea pe podul existent a unei părți carosabile corespunzătoare a trei benzi de circulație de 3m lățime și un trotuar cu lățime utilă de 2.4m. Astfel, lățimea totală a podului vechi reabilitat va fi de 13.26m față de 13.7 cât avea înainte de începerea lucrărilor, conform documentelor consultate de noi.

Podul nou proiectat este amplasat în amonte de podul existent. În proiect se menționează faptul că podul nou trebuie amplasat „la o distanță de 10 centimetri” față de podul vechi, însă în imaginile de la fața locului se poate observa clar că distanța dintre cele două poduri este considerabil mai mare. (În anumite schițe am identificat că ar fi vorba de o distanță de 1.7m. Încă nu am găsit explicația de ce s-a sărit de la 10 centimetri la 1.7 metri, dar nu ne așteptăm să ne răspundă cineva prea curând.)

Motivul acestui spațiu dintre cele două poduri e relevat într-o expertiză tehnică ce precizează că „rostul longitudinal dintre cele două poduri va fi amenajat astfel încât să fie evitată acțiunea din trafic pe consola trotuarului podului vechi”. Acest pod nou asigură o bandă de 3m și trotuar cu lățime utilă de 2.2m, având lățimea totală de 6.45m.

Lângă podul nou, tot în amonte, va fi amplasată o estacadă pentru rețele și instalații la o distanță de 7m față de podul vechi existent.

Din schițele proiectului reiese faptul că pe singura bandă de pe podul nou vor circula doar mijloacele de transport în comun pe sensul Mărăței – Gară, iar pe podul vechi vor fi trei benzi: o bandă pe sensul Mărăței Gară pentru autovehicule și alte două benzi pe sensul Gară – Mărăței dintre care una va fi dedicată doar transportului în comun. Practic se va ajunge în situația în care, spre exemplu, două camioane de mari dimensiuni se pot intersecta pe cele două benzi de 3m lățime. Nu suntem specialiști, dar se pare că se va circula la limita RCA-ului, ca să spunem așa.

Municipalitatea a cerut avize de la instituțiile responsabile și notabil este avizul dat de Poliția Municipiului Piatra-Neamț din cadrul IPJ Neamț privind regenerarea urbană a coridorului secundar de mobilitate pe axa Est-Vest b-dul 9 Mai – strada Dimitrie Leonida. Poliția municipiului Piatra-Neamț și-a dat „avizul de principiu” pentru implementarea proiectului, dar la capitolul „oportunitate” polițiștii sunt de părere că în cazul amenajării unei benzi dedicate transportului public prin separarea fizică față de banda de circulație a autovehiculelor „fluența traficului va fi îngreunată”. Deci, despre ce mobilitate urbană vorbim?

În baza faptului că putem aștepta mult și bine până când cineva de la primărie va binevoi să explice plătitorilor de taxe și impozite ce se întâmplă cu podul de la piață, puteți descărca toată documentația tehnică aferentă proiectelor de mobilitate urbană din Piatra-Neamț de aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate