Polițist din Neamț, trimis în judecată de DNA pentru afaceri imobiliare, incompatibile cu funcția
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus în luna decembrie 2022 trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. IONICĂ – ALIN, la data faptei inspector de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigare a Criminalității în Mediul de Afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – septembrie 2021, inculpatul S. Ionică – Alin împreună cu alte persoane, ar fi administrat în fapt o societate comercială și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu calitatea sa de ofițer de poliție judiciară, incompatibilitate prevăzută de art. 45 alin. 1 lit. a din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și art. 10 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.
Astfel, în această perioadă, societatea comercială respectivă a început edificarea unui bloc de locuințe în Târgu Neamț și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare cu privire la apartamentele ce urmau a fi construite.
Concret, demersurile inculpatului S. Ionică – Alin, în calitate de administrator de fapt ar fi constat, printre altele, în:
- ar fi negociat în mod direct cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, acțiuni ce au avut ca urmare încheierea de către societate, prin reprezentantul societății, a contractelor de lucrări și de dirigenție de șantier;
- ar fi stabilit împreună cu reprezentantul societății necesarul de materiale, furnizorii și prețul de achiziție;
- ar fi stabilit împreună cu celelalte persoane prețul de vânzare al apartamentelor și spațiilor comerciale ce urmau a fi construite și ar fi participat la negocieri cu posibili cumpărători.
În perioada susmenționată, societatea comercială respectivă a efectuat plăți, atât în numerar cât și prin operațiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei către furnizori și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.
Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Sursa: DNA
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt