Poliţiştii secțiilor regionale de poliţie transporturi, o săptămână de controale la nivelul căilor ferate

În perioada 26 septembrie – 3 octombrie, poliţiştii secțiilor regionale de poliţie transporturi au desfășurat acțiunea „RAIL ACTION WEEK”, care s-a derulat la nivel european, sub egida RAILPOL.

Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor partenere, au verificat 1.490 de persoane și 1.224 de autovehicule, în zona a 613 treceri la nivel cu calea ferată.

De asemenea, au fost testați pentru detectarea consumului de alcool 76 de mecanici de locomotivă și 180 de alte persoane cu atribuții pe linie de siguranță feroviară, fiind depistat un singur caz în care să fie confirmat consumul de alcool.

În cadrul acțiunii, au fost constatate 29 de infracțiuni, fiind sancționate contravențional, pentru traversarea căii ferate prin locuri interzise, 73 de persoane.

Pe parcursul activităților, au fost semnalate 4 distrugeri aduse echipamentelor de semnalizare și echipamentelor esențiale pentru siguranța traficului feroviar.

Totodată, au fost efectuate 310 verificări în zone de siguranță considerate critice (tuneluri, pasarele, poduri etc.).

Împreună cu pompieri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost efectuate 32 de controale ale unor transporturi feroviare de mărfuri periculoase, nefiind constatate nereguli. 

Polițiștii au desfășurat activități de patrulare în stațiile de cale ferată, fiind întreprinse 156 de măsuri de informare a călătorilor cu privire la pericolele la care se expun, prin nerespectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul transportului feroviar de persoane și a celor care vizează zona de siguranță feroviară.

Au mai fost desfășurate 97 de activități de informare, precum și 201 alte activități informativ-educative și/sau instruiri ale personalului C.F.R. 

Exemple:

1. La data de 27 septembrie a.c., polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova – Postul de Poliție Transporturi Feroviare Costești au procedat la efectuarea mai multor testări cu aparatul alcooltest în rândul personalului feroviar, depistând o persoană, de 54 de ani, din orașul Costești, județul Argeș, având funcția de meseriaș cale, căruia i-a rezultat 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Persoana în cauză a fost condusă la Spitalul Județean Argeș, pentru recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală, conform prevederilor art. 331, alin. 2 din Codul Penal.

2. La data de 2 octombrie a.c., polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova – Postul de Poliție Transporturi Feroviare Craiova Călători şi Craiova Triaj, în urma activităţilor desfăşurate în apropierea Stației C.F. Cernele, din municipiul Craiova, județul Dolj, au depistat o persoană, de 38 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autovehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

3. La data de 2 octombrie a.c., polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova – Postul de Poliție de Transporturi Feroviare Craiova Călători şi Craiova Triaj, în urma activităţilor desfăşurate în apropierea Stației C.F. Cernele, din municipiul Craiova, județul Dolj, au depistat o persoană, de 74 de ani, din municipiul Craiova, care conducea un autoturism, în urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest rezultând 0,23 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, în urma verificării documentelor autoturismului, s-a constatat faptul că asigurarea obligatorie R.C.A. era expirată din data de 9 august 2022.

Persoana a fost sancţionată contravențional, cu amendă în valoare de 2.450 de lei, fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce, pentru 90 de zile şi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

4. La data de 1 octombrie a.c., în timp ce polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galați – Biroului Județean de Poliție Transporturi Brăila acționau în localitatea Ţepeş Vodă, în zona trecerii la nivel cu calea ferată, H.M. Urleasca, au depistat o persoană, domiciliată în satul Țepeș Vodă, comuna Movila Miresii, județul Brăila, care conducea un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor rutier și o remorcă neînmatriculată sau neînregistrată.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 334 alin. 3 din Codul Penal.

5. La data de 30 septembrie a.c.,  polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov- Biroul Județean de Poliție Transporturi Brașov, au prins, în flagrant delict,  2 persoane, domiciliate în sat/comuna Racoş, județul Brașov, în timp ce ar fi sustras un cablu S.C.B. de dependință de la Km. C.F. 181+300, Magistrala C.F. 300, între stațiile C.F. Bod și Stupini, județul Brașov.

Persoanele bănuite sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugerea sau semnalizarea falsă și furt calificat.

Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate