Poluare în descreștere, pe Bistrița. Deținătorul platformei miniere a fost amendat

Sâmbătă, 13 mai 2023, în jurul orei 19:30, un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava din zona Broșteni, județul Suceava, a anunțat că apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie. Imediat, SGA Suceava a trimis în zona indicată o comisie pentru a investiga fenomenul, pentru a recolta probe în vederea stabilirii cauzelor și pentru a stabili măsurile necesare în aceste condiții. De asemenea, la fața locului au ajuns comisari de la Garda de Mediu Suceava.

S-a constatat că sursa de poluare este fosta platoformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de mină culoare cărămizie, încărcate cu materie în suspensie, cu un debit de circa 30 litri/secundă.

SGA Suceava a recoltat probe de apă din mai multe secțiuni, începând cu gura de evacuare a platformei miniere și până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț.

Apele Române anunță astăzi, 15 mai, că debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 l/s cât era inițial la 10-15 l/s), iar culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanță de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul județului Neamț.

În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparținând S.C. Hidroelectrica S.A.) apa se încadrează în limitele normale de calitate.

Conform ultimelor analize efectuate de specialiștii noștri de la Apele Române (din Suceava și Neamț)- Administrația Bazinală de Apă Siret – Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Neamț-, calitatea apei râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul județului Suceava (față de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. 

În continuare, se mențin ușoare depășiri la indicatorul de calitate (Fier).

În cadrul ședinței CJSU din Suceava, s-a decis sancționarea contravențională a Conversmin S.A. (deținătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină.

Unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanța de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț. Pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Timp de trei zile, echipele noastre de la Suceava și Neamț (SGA Suceava și SGA Neamț) au monitorizat în teren poluarea (evoluția și propagarea) fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Confrom rezultatelor de la analize, cele mai mari depășiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” și ”materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanță de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

În continuare, se mențin restricțiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafață (pentru animale, pescuit, alte activități) până la normalizarea situației.

Specialiștii noștri de la Administrația Bazinală de Apă Siret- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situația va intra în normal în circa două zile.

informează Apele Române

IMPORTANT: Pentru alimentarea cu apă a localităților din aval nu se utilizează surse de apă de suprafață. Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate