Portret colectiv efemer din Târgu-Neamț, la București.

Pe 3 noiembrie, între 19:00-22:00, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest) va găzdui showcase-ul „Portret colectiv efemer”, organizat de Centrul Educațional de Arte Performative CEVA.

„Portret colectiv efemer” este un proiect cultural transdisciplinar, care are ca temă „MUNCITORUL PE CONT PROPRIU” (așa cum este el descris în statisticile de specialitate) sau în limbaj comun actual – „freelancerul”, persoana integrată pe piața muncii fără un angajament pe termen lung, muncitorul independent, liberul profesionist.

Pornind de la documentarea realizată în Târgu Neamț de antropologul social Mădălina Muscă și de videograful Tiberiu Cimpoeru în jurul temei, artiștii Alexandra Rusu, George Roșu, Adistu, Redulian și Dr0mp au oferit publicului local din județul Neamț primul circuit vizual realizat prin video maparea fațadelor și a spațiilor exterioare ale unor clădiri cu semnificație pentru istoria locală și viața comunității – TRIAJ CFR, gara CFR Târgu Neamț, oficiul poștal, piața Târgu Neamț și atelierul de prelucrare a lemnului „Fructe de pădure”.

Demersul inițiat de centrul CEVA chestionează modul în care oamenii se raportează la “muncă”.

Subiectul ales este unul esențial la nivelul comunității locale din Târgu Neamț (valabil pentru mare parte din comunitățile locale din țară), intersectându-se la nivel de condiții și nesiguranțe cu perspectivele tinerilor artiști din țara noastră. Lipsa perspectivelor, actualele condiții socio-economice de la nivelul orașului îi fac pe tineri, pe cei care rămân, să apeleze la modalități precare de câștigare a traiului zilnic.

Am ales să folosim artele vizuale ca instrument de revitalizare culturală urbană și familiarizare a publicului din mediile defavorizate cu arta implicată social. Considerăm că, în acest caz, cultura poate funcționa ca vehicul de cunoaștere și conștientizare, de apropiere și de creare a unui spațiu de dezbatere social. Departe de a fi o concluzie a proiectului, expoziția mizează să continue discuția despre schimbările continue prin care trece piața nereglementată a muncii și efectele acesteia asupra texturii sociale, la nivel local și național.”, a declarat Ioana Brăilescu, cofondatoarea centrul CEVA.

Realizatori videomapping | George Roșu, Alexandra Rusu, Adistu, Redulian & Dr0mp

Documentare | Mădălina Muscă – antropolog, Tiberiu Mihail Cimpoeru – foto&video

Curator circuit video mapping & grafică | Andrei Cozlac

Documentare circuit de video-mapping | Emilian Floareș, Diana Iacomir

Montaj | Tiberiu Enache

Curator showcase | Andrada Roșu

Organizator: Asociația OV05 și Platforma culturală Frilensăr

Implementat de: Centrul educațional de arte performative Ceva Târgu Neamț

Găzduit de Centrul Ceh București

Cu sprijinul Budweiser Budvar

Sponsor: Volta

Parteneri: Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț, Primăria Târgu Neamț, Consiliul Județean Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prin Festivalul de Teatru Piatra Neamț (Ediția33), Oficiul Poștal Târgu Neamț, Direcția Silvică Neamț, Civitas Târgu Neamț, TRIAJ CFR, CFR Târgu Neamț, Radio România Cultural, Radio M Plus, ZiarTarguNeamt.RO.

Portret colectiv efemer” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

DESPRE CEVA

Centrul Educațional de Arte Performative  CEVA este un spațiu de creație și gândire critică care-și propune încă din 2018 să reactiveze din punct de vedere cultural comunitatea locală și să ofere perspective profesionale adolescentelor și adolescenților implicați. CEVA folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative (spectacole, festivaluri, expoziții, instalații vizuale, concerte etc.) pentru a cerceta teme importante din societatea contemporană, corelându-le cu realitățile concrete ale comunității nemțene. CEVA a pornit de la Comunitate, Educație, Viitor și Artă, acestea reprezentând direcțiile activităților pe care centrul le desfășoară.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate