Pr. prof. Mihai Vizitiu, sărbătorit în mod deosebit la împlinirea a 85 de ani, la Seminarul de la Neamț

Joi, 9 noiembrie, părintele lect. univ. dr. Mihai Vizitiu (fost cadru didactic al Facultății de Teologie din Iași dar și al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, slujitor al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Neamț) a împlinit 85 de ani.

La ceas aniversar, pr. prof. Viorel Laiu, directorul Seminarului de la Neamț, i-a pregătit un eveniment-surpriză, la Biserica Sfântul Ioan Iacob de la Neamț din curtea unității de învățământ teologic.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea unei slujbe de Te Deum, la care au participat distinși membri ai clerului, printre care părintele lector univ. dr. Cezar Hârlăoanu, delegat al ÎPS Teofan- Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, arhim. Benedict Sauciuc- starețul Mănăstirii Neamț, arhim. Vichentie Amariei- starețul Mănăstirii Secu, arhim. Mihail Daniliuc – egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc ș.a.

La slujbă au participat parte din familia pr. Vizitiu, personalități locale și invitați de seamă, printre care Daniel Harpa- primarul orașului Târgu-Neamț, Vasile Apopei- viceprimarul orașului Târgu- Neamț, Maria Petrariu- primarul comunei Vânători-Neamț, prof. Mihai Giosan- inspector școlar în cadrul ISJ Neamț, cadre didactic, elevi seminariști și credincioși.

După slujbă, părintele director Viorel Laiu a adus un elogiu impresionant, subliniind contribuția remarcabilă a pr. prof. Mihai Vizitiu în calitate de dascăl, director școlar și membru al administrației eparhiale.

Pr. prof. Cezar Hârlăoanu a înmânat sărbătoritului ordinul „Sfântul Ioan Iacob, noul Hozevit”, iar primarul Maria Petrariu i-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Vânători Neamț. Totodată, arhim. Benedict- stareț al lavrei nemțene, i-a dăruit o icoană cu Născătoarea de Dumnezeu, Îndrumătoarea, de la Mănăstirea Neamț.

Spre finalul festivității, invitații i-au oferit cadouri și buchete de flori părintelui Vizitiu, însoțite de urări de sănătate și bucurii nenumărate.

 “Întru mulți și binecuvântați ani, părinte prof. dr. Mihai Vizitiu, cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamt!

Sunteți un mare dar al lui Dumnezeu pentru noi, o lumină a credinței din sufletul Moldovei! Vă prețuim și vă mulțumim pentru cuvintele de folos și povățuire, pentru fiecare rugăciune și act de filantropie, pentru eforturile de a susține și dezvolta învățământul teologic!

Din suflet, ne rugăm ca Dumnezeu să vă răsplătească cu har și binecuvântări în măsura nemărginită a iubirii Sale! La mulți și binecuvântați ani!”, i-a transmis primarul Daniel Harpa părintelui Mihai Vizitiu, care este și cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț.

Vizibil emoționat și luat prin surprindere, părintele Mihai Vizitiu a împărtățit cu cei prezențit parte din povestea frumoasă a vieții sale și a mulțumit pentru toate darurile primite atât de la cei din jur, cât mai ales-de la Dumnezeu. În alocuțiunea sa, a transmis recunoștință Părintelui Patriarh Daniel și IPS Teofan, subliniind lunga lor colaborare.

Despre pr. Mihai Vizitiu:

Născut la 9.10.1938 în Buzeni, jud. Botoșani. Preot, prof. univ. doctor la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași, Consilier în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, este imaginea unei activități pastorale deosebit de dense și a unei contribuții generoase aduse Bisericii Ortodoxe Române.

A păstorit cu răbdare și dragoste marea familie a credincioșilor din orașul Târgu-Neamț, iar pentru activitatea sa, a primit înalte distincții: „Crucea Patriarhală Ecumenică” oferita de Patriarhul Ecumenic, „Crucea Patriarhală”, oferită de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Moldavă” oferită de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, titlul de cătețean de onoare al orașului Târgu-Neamț.

Părintele Mihai Vizitiu a scris nenumărate studii și articole privind ortodoxia creștină și preceptele sale, despre morala socială și familială.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate