Prefectul Adrian Niță, despre drumurile din Neamț: Acolo unde se vrea, se poate, atât timp cât alții nu blochează (VIDEO)

Consiliul Județean Neamț are în administrare peste 700 de km de drumuri. În ultimii ani au fost reabilitați 450 de km, din care 100 de km au fost drumuri de pământ. Mai sunt în curs de lucru 150 de km de drumuri județene. Unele dintre aceste drumuri nu au mai fost reabilitate de zeci de ani, așa cum a fost, spre exemplu, Axialul, un drum pe care nimeni nu credea că îl va mai vedea modernizat vreodată. Reabilitarea drumurilor naționale din Neamț a fost intensă în perioada 2016-2019. 200 de km de drumuri naționale din Neamț au fost modernizate în perioada  guvernării social-democrate.

„Ulterior a venit un alt partid la guvernare, care și-a numit director inclusiv la DRDP Iași, și în județul Neamț s-au mai făcut lucrări doar pe 23 de km. De la 200 la 23 de km… acestea sunt diferențele.

Drumul de la Bicaz la Poiana Largului a stat blocat un an și jumătate, sugerându-se că sunt mari probleme. S-a investigat, nu s-au găsit probleme. Acum ne chinuim să îl redeschidem în această toamnă pentru a decongestiona traficul din tot județul. Erau inițial 73 de puncte calamitate. S-au forat, cred, mii de coloane la adâncimi de 20-25 de metri pe acel segment de drum pentru a-l stabiliza. A fost o investiție foarte serioasă pentru a se bucura tot județul și cei care vin pe la noi.

S-a blocat. Acum suntem în pericol și au mai apărut alte puncte de calamitate pentru că un drum neterminat poate fi ușor deteriorat. Cui a folosit blocajul?”, spune prefectul de Neamț, Adrian Niță.

Exemple de drumuri reabilitate în ultimii ani sunt destule și multe dintre acestea au ca scop scurtarea distanței dintre localitățile din județ și vecini.

Un astfel de drum, la fel de intens dezbătut, ca și cel de la Bicaz-Poiana Largului, este vestita stradă Izvoare care a fost preluată de la primăria Piatra-Neamț la Consiliul Județean Neamț și inclusă în Axa Rutieră Strategică 3, care face legătura între județele Neamț și Bacău.

Dezbaterea a pornit de la faptul că această stradă Izvoare nu a fost reabilitată corespunzător ani de zile de către primărie, iar Consiliul Județean a reușit să adopte această soluție pentru a veni în sprijinul pietrenilor care tranzitează drumul. Ca orice proiect care trebuie să treacă prin niște pași birocratici românești și licitații contestate a necesitat o perioadă destul de lungă de implementare care s-a întins pe aproximativ 2 ani… însă gălăgia politică a celor care nu au făcut nimic pentru reabilitarea acestui drum înainte de preluarea acestuia la Consiliul Județean (cam de la Revoluție încoace) nu a făcut decât să încingă și mai tare spiritele, inutil, în loc să contribuie constructiv la bunul mers al administrației locale.

„A fost preluată de la primărie și introdusă în Axă, în 2019, când s-a depus proiectul. Apoi, toată lumea a exploatat acest lucru și a sărit în capul Consiliului Județean. A durat, acest proiect a trebuit să ajungă la maturitate. Acum este asfaltată și trebuie să le precizez celor de pe strada Izvoare că accesul la proprietăți este inclus în proiect și se va realiza și acest lucru. Nu trebuie să facă localnicii nimic în acest sens.”, a conchis Adrian Niță.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate