Prefectul de Neamț despre situația încurcată a administrării drumului din Cheile Bicazului. Recent, o rocă desprinsă a trimis un turist în comă la spital (VIDEO)

Pe 10 august s-a produs un eveniment grav în Cheile Bicazului, pe raza teritorială a comunei Bicaz Chei, în zona tonetelor cu suveniruri. O bucată de stâncă s-a desprins și a rănit o persoană.

Victima, un bărbat de 34 de ani din județul Iași, a fost preluat în comă de un elicopter SMURD. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul în cauză.

Citiți și ULTIMA ORĂ: Eveniment grav în Cheile Bicazului. S-a solicitat un elicopter SMURD

„Acolo este vorba despre un accident care s-a produs pe teritoriul administrativ al județului Neamț, dar pe un sector de drum administrat de cei de la DRDP Brașov – SDN Harghita. M-am interesat, am avut și o ședință de CJSU, pentru că vrem să nu se mai repete aceste evenimente și le-am cerut să îmi spună ce măsuri au luat în ultimul timp pentru a evita astfel de accidente. Deocamdată nu am primit un răspuns de la cei de la SDN Harghita, am primit de la cei de la DRDP Iași și am aflat că aici, pe partea administrată de Neamț, în 2019 s-au efectuat lucrări de rănguire cu alpiniști care au urcat pe stâncă și au curățat versanții de roci care ar fi putut să cadă. Asta s-a întâmplat preventiv. Ulterior, tot preventiv, au solicitat în 2021 fonduri de la DRDP Iași pentru a monta și plase. În ceea ce privește plasele, cei de la DRDP Iași au niște lucrări care se desfășoară la Poiana Teiului unde montează astfel de plase.

Nu se pune problema să închidem Cheile dar trebuie luate măsuri acolo unde este necesar.

De asemenea, comercianții nu au autorizație. A fost un control al celor de la ISC în aprilie care a constatat că cei de acolo nu au autorizație de construire. Eu am cerut explicații de la DRDP Brașov să îmi spună cum au primit aviz de funcționare, pentru că ei spun că au aviz de la Brașov în zona de siguranță a drumului. Dincolo de căderi de roci, faptul că opresc acolo mașinile, chiar pe marginea drumului reprezintă un pericol.

Știu că sunt 30 de dosare penale deschise în acest sens, comercianților și mai e dosarul penal pentru vătămare corporală din culpă în urma accidentului din august. E plin și de chinezării, nu sunt cele mai fericite produse care se pot vinde. Cred că pot să le vândă și dacă nu sunt chiar în Chei. Dacă ar fi meșteșugari de la Târpești sau cu specificul zonei Harghita aș mai înțelege, dar trebuie pus totul în legalitate.

Concluzia este că aștept răspunsurile de la DRDP Brașov, de la administrația Parcului Cheile Bicazului – Hășmaș și vreau să identificăm exact cine se ocupă pe zone, să vedem situația comercianților, probabil că vor trebui demolate acele construcții și mutate astfel încât să intrăm în legalitate și să nu punem în pericol siguranța turiștilor.”, a declarat prefectul de Neamț, Adrian Niță.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate