Prefectul de Neamț s-a întâlnit cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor

Prefectul de Neamț, Adrian Niță, am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor și ai agricultorilor pentru a le asculta doleanțele și a se putea, ulterior, să se demareze procedural toate formalitățile legale necesare pentru ca toate acestea să ajungă la factorii de decizie centrali, respectiv guvern, ministere, etc.

Ieri, 15.01.2024, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică la manifestarea de protest spontană a fermierilor și transportatorilor din județul Neamț, în localitățile Roman și Poiana Teiului, la care au participat aproximativ 250 de persoane cu 177 tractoare, camioane, autoutilitare de transport marfă și autoturisme.

Consider că este important ca protestatarii să fie ascultați, astfel încât decidenții să înțeleagă problemele care îi frământă și, împreună cu ei, să găsească soluții la acestea.

Una dintre cele mai importante și, deocamdată, o principală revendicare nerezolvată, este problema RCA.

Aceasta însă, implică mai mulți factori de decizie: ASF, Consiliul Concurenței ș.a.. Aici, deciziile trebuiesc luate și în acord cu reglementările Uniunii Europene în materie și cu principiul pieței libere.

Solicitarea transportatorilor de a putea plăti RCA-ul în rate, fără a fi penalizați pentru asta, este îndreptățită, iar ASF trebuie să găsească o soluție în această privință.

De asemenea, este rezonabilă și solicitarea transportatorilor de a-și putea suspenda RCA-ul pe perioade predefinite, precum și posibilitatea de a achiziționa RCA pe perioade mai mici de 1 an de zile, pentru cei care au activități sezoniere.

După această primă discuție în care am notat care ar fi problemele pe care aceștia le reclamă, urmează ca mâine , 17 ianuarie, să am o altă întâlnire cu câte 5 reprezentanți ai fiecăruia dintre ei și cu reprezentanți ai Poliției, ISCTR, APIA, Direcției Agricole. În final, vom transmite către centru un material sintetic, corect și bine documentat, pe baza informațiilor preluate din teren și din consultarea tuturor factorilor interesați și în drept.

De altfel, pentru cele mai multe dintre problemele ridicate s-au identificat soluții, și chiar primul ministru a cerut urgentarea adoptării actelor normative pentru implementarea lor. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și miniștrii de resort sunt dispuși să continue dialogul oricât va fi necesar pentru a soluționa și celelalte revendicări.

Țin să mulțumesc tuturor celor care au ales să își exprime nemulțumirile, pentru maniera civilizată în care au făcut-o! Am convingerea că dialogul este calea rezolvării problemelor.

a declarat prefectul de Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate