Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, declarații în contextul protestelor de ieri privind Strategia națională de vaccinare

„Vaccinarea nu a fost și nu va fi niciodată obligatorie în România. Este de o ipocrizie cinică dezgustătoare să minți și să sperii oamenii doar pentru a câștiga niște voturi.”, a declarat astăzi, înainte de ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Această declarație vine în contextul în care ieri, 17 august, sediul Ministerului Sănătății a fost pichetat de mai multe persoane nemulțumite de faptul că vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Spiritele s-au încins, un protestatar s-a urcat pe clădirea ministerului, iar jandarmii au dat câteva sancțiuni. Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, ca urmare a nerespectării prevederilor legale şi a evenimentelor petrecute pe timpul desfăşurării protestului, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, a fost întocmit un act de sesizare cu privire la săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe. Anumite discuții din spațiul public susțin că oamenii care au mers la protest ar fi fost manipulați în scop politic pentru a înțelege cu totul altceva decât ceea ce scrie de fapt în actul normativ pus în dezbatere publică.

„Înțeleg perfect reținerile românilor după tot ceea ce s-a întâmplat în pandemia COVID. Însă aici vorbim despre niște vaccinuri pe care le facem noi toți, părinții noștri, bunicii noștri de zeci de ani în România. Sunt vaccinuri împotriva unor boli extrem de grave. Strategia Națională de Vaccinare pusă în dezbatere de Ministerul Sănătății este despre informare corectă și obligația statului român ca toți românii să aibă acces echitabil la vaccin, mai ales cei aflați în grupurile vulnerabile. Atât și nimic mai mult. Repet, ca să se înțeleagă foarte clar: nimeni nu va fi vaccinat forțat. Îi mulțumesc domnului ministru Rafila pentru că a ieșit să explice, să detalieze tot acest Program Național de Vaccinare. Și îl încurajez să iasă în continuare.”, a declarat premierul social-democrat Marcel Ciolacu.

  • Ministrul Sănătății: Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu! – este mesajul transmis de ministrul social-democrat Alexandru Rafila.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.

Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.

Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.

Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!

se arată în comunicatul Ministerului Sănătății

Documente în dezbatere publică:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate