Preotul misionar plt.adj. Bența Alexandru, în mijlocul pompierilor cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (IMAGINI)

Cele mai frumoase lucruri se întâmplă atunci când crezi. Orice vis devine realitate atunci când crezi cu adevărat. Teama dispare și capeți putere să faci tot ce îți propui.

𝐶𝑟𝑒𝑑𝑖𝑛𝑡̧𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒, 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑢𝑟𝑚𝑎̆, 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑖𝑢𝑏𝑖, așa spunea Părintele Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă.

Așa e și cu credința pompierilor nemțeni atunci când le sunt încredințate misiunile. Ei merg la intervenții cu credința că vor putea diminua cât mai mult efectele negative ale unei situații de urgență.

Pe 14 și 15 septembie pompierii nemțeni aflați in tura de serviciu au participat la slujbele oficiate de preotul misionar, plt.adj. Bența Alexandru.

Pe 14 septembrie când s-a sărbătorit Înălţarea Sfintei Cruci, preotul Alexandru a săvârșit o slujbă de prăznuire la Paraclisul „Înălțarea Sfintei Cruci” din cadrul Detașamentului Roman.

Astazi, 15 septembrie, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor, părintele a fost în mijlocul pompierilor târgnemțeni care au participat la slujba de prăznuire a acestuia. Slujba a fost oficiată la Capela “Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din cadrul Detaşamentului de pompieri Târgu Neamţ.

𝗜𝗼𝘀𝗶𝗳 𝗰𝗲𝗹 𝗡𝗼𝘂 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗣𝗮𝗿𝘁𝗼𝘀̧ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼𝗰𝗿𝗼𝘁𝗶𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝘀̧𝗶 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗮𝗴𝗮 𝘁̧𝗮𝗿𝗮̆, 𝗶𝗮𝗿 𝗶̂𝗻 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗻 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟭𝟱 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, 𝗽𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗹 𝗰𝗶𝗻𝘀𝘁𝗲𝘀𝗰 𝗮𝘀̧𝗮 𝗰𝘂𝗺 𝘀𝗲 𝗰𝘂𝘃𝗶𝗻𝗲.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia. După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre. Atunci când a împlinit vârsta de 15 ani, a intrat la Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani petrecuţi în această mănăstire, ajunge la Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Acolo se călugăreşte şi primeşte numele de Iosif. La cererea patriarhului de Constantinopol, este trimis egumen la Marea Lavră a Sfântului Ştefan din Adrianopol, iar după şase ani, este pus egumen într-o altă mănăstire de prestigiu, Cutlumus. Acesta este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timişoarei, iar pe 20 iulie 1650, este săvârşită aşezarea în scaun.

În anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoş, aproape de Timişoara. Acolo a mai trăit trei ani, apoi a trecut la cele veşnice. Tradiţia spune că, în momentul trecerii sale în nefiinţă, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost îngropat în naosul bisericii mănăstireşti. Moaştele sale au fost strămutate în anul 1956, în catedrala mitropolitană din Timişoara. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe l-a trecut pe Sfântul Iosif de la Partoş în rândul sfinţilor la 28 februarie 1950. În urma cererii Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor, a transmis ISU Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate