Primăria Piatra-Neamț este în pragul falimentului din cauza proiectelor accesate fără cap

Ne plângeam până acum de datorii istorice la primărie? Stați să vedeți ce datorii vor rămâne în urma administrației Carabelea.

Primăria Piatra-Neamț se pregătește de un dezastru financiar chiar dacă primarul și cei din conducerea primăriei nu vor să recunoască și pe cale de consecință nici să ia măsuri să mai diminueze din pagube.

Proiectele de zeci de milioane de euro pentru mobilitate urbană se transformă ușor, ușor în cea mai mare gaură dată vreodată bugetului local al municipiului Piatra-Neamț. Deja, la această oră, la cei 18 milioane de euro bani europeni se adaugă cofinanțarea, adică suma care trebuie dată de la bugetul local, sumă ce a ajuns la 30%, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de euro. Din păcate, această sumă va crește inevitabil odată cu creșterea prețurilor la materiale, servicii și mâna de lucru.

La cele 5 milioane de euro ce vor trebui plătite din banii pietrenilor pentru culoarele de mobilitate se vor mai adăuga multe milioane de euro, deoarece din banii europeni alocați nu se pot deconta decât cheltuielile făcute până la sfârșitul anului 2023, dată la care primăria nu are cum să termine lucrările la culoarele de mobilitate. Tot ce se va plăti după această dată va fi tot din banii pietrenilor.

E suficient să ne uităm că pe principalul culoar de mobilitate, de la 1 Mai si până la Muzeu, trebuie schimbată o conductă de aducțiune a apei ca să se poată face restul lucrărilor, iar constructorul care trebuie să facă lucrarea nici măcar nu s-a dus să își ia avizele de la compania de apă, căci de început ceva nici nu intră în discuție. Același constructor care trebuie să facă conducta, Moldocor, se ocupă și de făcut trotuarele la acest culoar de mobilitate, lucrări care dacă merg în același ritm ca până acum se vor termina prin 2025.

Estimările optimiste sunt că doar pentru proiectele de mobilitate urbană, pe lângă banii europeni, primăria Piatra-Neamț va mai scoate din bugetul local cel puțin 10 milioane de euro, bani cu care asfaltam singuri jumătate de oraș. Estimările pesimiste nici nu le mai aducem în discuție.

De unde vor scoate banii de cofinanțare la megalomania cu proiectele de mobilitate e doar una dintre probleme. Din disperarea de a se lăuda cu proiecte, fosta administrație liberală a lăsat moștenire actualei administrații liberale o mulțime de proiecte prost gândite cu care actualul primar a ales să se fălească în loc să renunțe la ele. Și aceste proiecte vor atrage alte cofinanțări tot din bugetul local, dacă nu chiar și corecții financiare, adică bani europeni ceruți înapoi de finanțatori.

Peste toată această presiune financiară fără precedent pentru municipiul Piatra-Neamț, primarul vine și el cu propriile proiecte, punți, reabilitări, uriași din lemn pe Cozla, parc de peste 1 milion de euro în locul grădinii zoo și multe altele. De unde va scoate banii? Desigur, tot de la bugetul local, numai că bugetul local nu este așa de mare, deci inevitabil va apela la un instrument de împrumut care va duce primăria în pragul falimentului.

Cel mai probabil reacția după acest articol ce trage un semnal de alarma va fi una de negare din partea administrației locale care va spune că are totul sub control. Șansele de asumare bărbătească a faptului că sunt în pragul dezastrului sunt minime. Se va merge înainte fără nicio acțiune de diminuare a pagubelor și cu mult zgomot, atacuri politice și gargară în speranța că se va putea distrage atenția pietrenilor ce sunt din ce în ce mai nemulțumiți.

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate