Primăria Piatra-Neamț riscă să dea înapoi banii europeni pentru o mare parte dintre stațiile de autobuz la preț de apartament

Primăria Piatra-Neamț riscă să dea înapoi din bugetul local banii europeni băgați într-o mare parte dintre stațiile de autobuz la preț de apartament pentru că acestea sunt amplasate ilegal.

E vorba de un proiect făcut de administrația locală PNL parcă pentru sifonat fonduri europene, proiect prin care s-au montat în Piatra-Neamț o mulțime de stații de autobuz la prețuri aberant de mari. Proiectul primit probabil servit de către fosta administrație Chitic a fost de la început plin de probleme, el fiind la bază conceput pentru un oraș mai mare cu infrastructură rutieră mai generoasă.

În loc să renunțe la proiecte de mobilitate prin care nici măcar nu se reface structura drumurilor din Piatra-Neamț, ci se toarnă doar un strat de asfalt, primarul Carabelea s-a aruncat cu capul înainte și inevitabil problemele au început să curgă.

Problema la care ne referim azi este una foarte simplă, dar care nu a fost observată de oamenii de știință care se ocupă de proiectele primăriei și nici de mulțimea de persoane din marea comisie rutieră. Conform legii, stațiile de autobuz nu trebuie să fie amplasate la mai puţin 50 m de colţul intersecţiei. Dacă la stațiile de autobuz vechi sau cele făcute din bugetul local nu s-a ținut cont foarte mult de lege, la ce se face pe fonduri europene este condiție principală respectarea toată a legilor în vigoare. Orice încălcare a legislației la implementarea proiectului duce la restituirea banilor acordați.

LEGEA ESTE FOARTE CLARĂ și nu lasă loc de interpretări. HOTĂRÂREA nr.85 din 23 ianuarie 2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune clar la Art. 6. (3) Staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia celor pentru tramvaie, se amenajează, în condiţiile prevăzute la alin. (2), la cel puţin 50 m de colţul intersecţiei, după traversarea acesteia.

Singura soluție de intrare în legalitate ar fi ca până la recepția stațiilor de autobuz de către primărie, parlamentarii de la PNL Neamț să lase puțin gargara electorală și să facă rapid o modificare legislativă care să permită plasarea stațiilor de autobuz la distanțe mai mici de intersecție că altfel nu Carabela sau primăria pierde banii, ci toți pietrenii, căci banii se vor returna din bugetul local și sunt foarte mulți. Nu vă mai amintim cât costă o astfel de stație de autobuz.

Și dacă asta ar fi singura bombă cu efect întârziat din proiectele cu care se laudă Carabelea, ar fi bine…

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate